Recept za tortu od oraha sa jabukama je vrlo jednostavan i može je napraviti čak i osoba koja nema mnogo iskustva u pečenju kora za torte. Osim što je divnog ukusa i lepog mirisa, izgleda i fenomenalno. Garantujemo da će prva nestati sa stola kada je poslužite!
- Sastojci:
- Kora:
- 5 jaja (sobne temperature)
- 100 g brašna
- 120 g šećera u prahu
- 150 g mlevenih oraha
- 1 kašičica praška za pecivo
- Fil od jabuka:
- 5 jabuka
- 1 žele u prahu od limuna
- 1 kašičica cimeta
- 1 kašika šećera u prahu
- Fil:
- 250 g maskarpone sira
- 500 ml slatke pavlake
- 3 kašike šećera u prahu
- 1 krem-fiks
- Još:
- 50 g seckanih oraha za posipanje
Priprema:
Kora: Odvojite belanca od žumanaca i umutite belanca u čvrsti sneg. Zatim postepeno dodajte šećer u prahu. Kada masa postane mekana i staklasta, smanjite mikser i dodajte jedno po jedno žumance. Zatim dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo i mlevenim orasima. Sve lagano izmešati drvenom kašikom da se sjedini. Gotovu masu prebaciti u pleh obložen papirom za pečenje. Stavite sve u rernu zagrejanu na 180 stepeni i pecite 30 minuta. Pečeni biskvit ostaviti da se ohladi, pa podeliti na 2 dela.
Mus od jabuka: Jabuke oljuštite i isecite na kockice. Stavite ih u tiganj i pržite nekoliko minuta na srednjoj vatri. Zatim dodajte šećer u prahu i cimet. Promešajte. Kada jabuke porumene i omekšaju, dodajte žele od limuna (prah). Dobro promešajte i ostavite nekoliko minuta dok se malo ne koncentriše. Nakon ovog vremena, stavite mousse na vrh prvog biskvita i sve stavite u frižider dok se mus potpuno ne stegne.
Fil: Pomešajte slatku pavlaku, maskarpone sir i šećer u prahu. Umutite. Na kraju mućenja dodati krem-fiks. Stavite pola fila na mus od jabuka. Zatim prekrijte drugom korom i premažite preostalim filom. Vrh torte posuti seckanim orasima. Pripremljenu tortu stavite u frižider, najbolje preko noći.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA POSNA JELA i osvojite VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus