Retko koja osoba će odbiti da proba čokoladnu tortu, a ovaj recept je izuzetan. Preko kore se maže očaravajući kremasti fil, a onda se sve preliva predivnom čokoladnom glazurom. Svaki zalogaj se topi ustima, a dodatni plus je što se ova čokoladna torta pravi bez brašna. Obradujte sebe i porodicu ukusnom poslasticom.
- Sastojci:
- Za koru:
- 150 g čokolade
- 45 g putera
- 2 kašike mleka
- 4 jajeta
- prstohvat soli
- 50 g šećera
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- Za fil:
- 150 g čokolade
- 400 ml slatke pavlake
- 30 g šećera
- Za glazuru:
- 1 kašika želatina u prahu + 3 kašike hladne vode
- 115 g šećera
- 50 g kakaoa
- 85 ml vode
- 85 ml slatke pavlake
Priprema:
Za koru: Odvojte žumanca i belanca. Žumanca dobro umutite sa ekstraktom vanile, a belanca sa prstohvatom soli. U belanca postepeno dodajte šećer i umutite čvrst šne. Čokoladu otopite sa puterom, pa dodajte mleko i promešajte. U žumanca sipajte čokoladu u lagano promešajte, pa dodajte i šne. Sve lagano sjedinite špatulom. Sipajte dobijenu smesu na pleh obložen pek papirom i poravnajte. Pecite na 170°C nekih 20 minuta. Ostavite da se skroz ohladi, pa skinite pek papir. Koru isecite na 3 jednaka dela.
Za fil: Čokoladu otopite sa 100 ml slatke pavlake. Preostalu pavlaku umutite sa šećerom. U čokoladu prvo dodajte 1/3 krema, pa promešajte, a onda sve lepo sjedinite sa ostatkom.
Za glazuru: Želatin pomešajte sa vodom i ostavite da nabubri. Pomešajte šećer i kakao u šerpi, pa sipajte vodu i pavlaku za kuvanje. Stavite da se kuva dok ne proključa, pa sklonite sa šporeta. U vruću glazuru dodajte želatin i dobro promešajte. Procedite, pa pokrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi nekih 2 sata. Ponovo procedite.
Ređanje torte: Stavite koru, preko fil, kora, fil i opet kora, pa filom premažite celu tortu. Stavite u frižider na 2 sata. Dobijenu glazuru sipajte preko torte.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus