Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ČOKOLADNA TORTA BEZ BRAŠNA: Mekana, kremasta i raskošna poslastica je savršena za zimske dane (VIDEO)

Nijedna proslava neće moći da prođe bez ove ukusne čokoladne torte.

 Čokoladna torta bez brašna Izvor: Printscreen/YT/Quick Simple & Delicious

Retko koja osoba će odbiti da proba čokoladnu tortu, a ovaj recept je izuzetan. Preko kore se maže očaravajući kremasti fil, a onda se sve preliva predivnom čokoladnom glazurom. Svaki zalogaj se topi ustima, a dodatni plus je što se ova čokoladna torta pravi bez brašna. Obradujte sebe i porodicu ukusnom poslasticom. 

  • Sastojci:
  • Za koru:
  • 150 g čokolade 
  • 45 g putera 
  • 2 kašike mleka 
  • 4 jajeta 
  • prstohvat soli 
  • 50 g šećera 
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • Za fil: 
  • 150 g čokolade 
  • 400 ml slatke pavlake 
  • 30 g šećera 
  • Za glazuru:
  • 1 kašika želatina u prahu + 3 kašike hladne vode
  • 115 g šećera 
  • 50 g kakaoa 
  • 85 ml vode 
  • 85 ml slatke pavlake 

Priprema:
Za koru: Odvojte žumanca i belanca. Žumanca dobro umutite sa ekstraktom vanile, a belanca sa prstohvatom soli. U belanca postepeno dodajte šećer i umutite čvrst šne. Čokoladu otopite sa puterom, pa dodajte mleko i promešajte. U žumanca sipajte čokoladu u lagano promešajte, pa dodajte i šne. Sve lagano sjedinite špatulom. Sipajte dobijenu smesu na pleh obložen pek papirom i poravnajte. Pecite na 170°C nekih 20 minuta. Ostavite da se skroz ohladi, pa skinite pek papir. Koru isecite na 3 jednaka dela. 
Za fil: Čokoladu otopite sa 100 ml slatke pavlake. Preostalu pavlaku umutite sa šećerom. U čokoladu prvo dodajte 1/3 krema, pa promešajte, a onda sve lepo sjedinite sa ostatkom.
Za glazuru: Želatin pomešajte sa vodom i ostavite da nabubri. Pomešajte šećer i kakao u šerpi, pa sipajte vodu i pavlaku za kuvanje. Stavite da se kuva dok ne proključa, pa sklonite sa šporeta. U vruću glazuru dodajte želatin i dobro promešajte. Procedite, pa pokrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi nekih 2 sata. Ponovo procedite.
Ređanje torte: Stavite koru, preko fil, kora, fil i opet kora, pa filom premažite celu tortu. Stavite u frižider na 2 sata. Dobijenu glazuru sipajte preko torte. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE

Šta ćete danas spremati? Ideje za brze, jednostavne i ukusne obroke te čekaju svakog dana na Viberu. PRIJAVI SE OVDE.

Više na ovu temu

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti