Saher torta je čokoladna poslastica, austrijskog porekla, koju obožava ceo svet. Recept je osmislio poslastičar Franc Saher 1832. godine u Beču, za kneza Klemensa fon Meterniha. Ovo je jedna od najpoznatijih i najpopularnijih poslastica, a sastoji se od meke čokoladne kore i preko čokoladne glazure. Služi se sa nezaslađenim šlagom sa strane, a svako ko se zatekne u Austriji, obavezno traži da proba Saher tortu. U nastavku teksta pročitajte originalni recept iz 1842. godine i na najlakši način napravite najpoznatiji desert. Kada ljudi prave ovu tortu, obično u nju stave i džem, a to je potpuno pogrešno.
- Sastojci:
- Za koru:
- 250 g putera
- 200 g šećera
- 8 žumanaca
- 200 g čokolade
- 1 kašičica vanilin šećera
- 1 kašičica šećera sa ukusom limuna
- 125 g brašna
- 6 belanaca
- Za fil:
- 75 g čokolade
- 100 g šećera
- 4 kašike vode
Priprema:
Otopite čokoladu na pari. Puter sobne temeprature umutite sa šećerom. Postepeno dodajte žumanca i sve vreme mutite. Kada tekstura bude penasta dodajte otopljenu čokoladu. Sjedinite mikesrom, pa dodajte vanilin šećer i brašno. Dobro umutite sve sastojke. Umutite belanca sa limunovim sokom u čvrst šne, pa umešajte u čokoladnu smesu i lagano sjedinite. Sipajte smesu u kalup prečnika 26 cm, koji ste obložili pek papirom, poravnajte i pecite u zagrejanoj rerni na 170°C oko 60 minuta, na gornjoj rešetki. Istopite čokoladu, šećer i vodu na pari. Gotovu koru izvadite iz kalupa, pa isecite sam vrh i prelijte istopljenom čokoladom. Služi se sa nezaslađenim šlagom.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLANU ILI SLATKU PITU i osvojite VREDNE NAGRADE
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom
Minestrone čorba za post na vodi
Kako da napravite moka krem tortu