Saher torta je čokoladna poslastica, austrijskog porekla, koju obožava ceo svet. Recept je osmislio poslastičar Franc Saher 1832. godine u Beču, za kneza Klemensa fon Meterniha. Ovo je jedna od najpoznatijih i najpopularnijih poslastica, a sastoji se od meke čokoladne kore i preko čokoladne glazure. Služi se sa nezaslađenim šlagom sa strane, a svako ko se zatekne u Austriji, obavezno traži da proba Saher tortu. U nastavku teksta pročitajte originalni recept iz 1842. godinena najlakši način napravite najpoznatiji desert. Kada ljudi prave ovu tortu, obično u nju stave i džem, a to je potpuno pogrešno. 

  • Sastojci:
  • Za koru:
  • 250 g putera
  • 200 g šećera 
  • 8 žumanaca
  • 200 g čokolade 
  • 1 kašičica vanilin šećera
  • 1 kašičica šećera sa ukusom limuna
  • 125 g brašna 
  • 6 belanaca 
  • Za fil:
  • 75 g čokolade
  • 100 g šećera
  • 4 kašike vode

Priprema: 
Otopite čokoladu na pari. Puter sobne temeprature umutite sa šećerom. Postepeno dodajte žumanca i sve vreme mutite. Kada tekstura bude penasta dodajte otopljenu čokoladu. Sjedinite mikesrom, pa dodajte vanilin šećer i brašno. Dobro umutite sve sastojke. Umutite belanca sa limunovim sokom u čvrst šne, pa umešajte u čokoladnu smesu i lagano sjedinite. Sipajte smesu u kalup prečnika 26 cm, koji ste obložili pek papirom, poravnajte i pecite u zagrejanoj rerni na 170°C oko 60 minuta, na gornjoj rešetki. Istopite čokoladu, šećer i vodu na pari. Gotovu koru izvadite iz kalupa, pa isecite sam vrh i prelijte istopljenom čokoladom. Služi se sa nezaslađenim šlagom. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLANU ILI SLATKU PITU i osvojite VREDNE NAGRADE