Nekada su se torte pravile od nekoliko kora i sa nekoliko filova. Što je bila bogatija to se znalo da je ukusnija. Upravo takav je i recept za euroblok tortu koja se pravi od čuvene čokoladice, a raskošni filovi i nekoliko mekanih kora sa lešnicima je čine prosto savršenom. Svaki zalogaj je pravi raj za nepca. Trebaće vam malo truda i vremena, ali zaista se isplati, a ako je služite na nekoj proslavi ne postoji osoba koja neće tražiti parče više ove ukusne torte.

  • Sastojci:
  • Za koru: 
  • 16 belanaca
  • 20 kašika šećera
  • 200 ml hlade vode
  • 4 kašike brašna
  • 4 kašike kakaoa
  • 16 kašika mlevenih lešnika
  • 2 kesice praška za pecivo 
  • Za prvi fil: 
  • 8 žumancaca 
  • 6 kašika šećera 
  • 50 ml mleka 
  • 200 g euroblok čokolade 
  • 200 g putera 
  • Za drugi fil: 
  • 1 l slatke pavlake
  • 450 ml mleka
  • 6 kašika šećera
  • 8 žumanaca
  • 80 g brašna
  • 50 g skroba
  • 200 g euroblok čokolade
  • 1 kesica šlaga sa ukusom čokolade 
  • Još: 
  • 1 kesica šlaga 
  • 300 ml mleka 
  • kakao 

Priprema: 
Umutite belanca (4 komada) sa šećerom (5 kašika) u čvrst šne, pa dodajte hladnu vodu (50 ml) i opet sjedinite mikserom. Zatim u dobijenu smesu dodajte brašno (1 kašiku), zatim kakao (1 kašiku), prašak za pecivo (5 g), kao i mlevene lešnike (4 kašike) i lagano umešajte. Pleh obložite pek papirom i sipajte smesu. Lepo poravnajte i pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 15 minuta. Od preostalih sastojaka napravite još 3 kore. Koristite istu količinu sastojaka za svaku sledeću koru kao što ste koristili i za prvu. 

Napravite fil tako što ćete penasto umutiti žumanca sa šećerom. Zatim sipajte mleko, promešajte i kuvajte na pari nekih 15 minuta. Pred kraj dodajte euroblok i mešajte dok se ne otopi, pa sklonite sa šporeta. Ostavite da se fil ohladi, a povremeno promešajte. Kada se fil ohladi dodajte puter sobne temperature koji ste prethodno umutili i sve sjedinite mikserom. 

Drugi fil napravite tako što ćete u šerpi pomešati slatku pavlaku (500 ml) sa mlekom (250 ml). Kuvajte dok ne krene da ključa, pa dodajte brašno, umućena žumanca, šećer i preostalo mleko. Dobro promešajte i pazite da nema grudvica. Kuvajte dok ne proključa, pa dodajte euroblok i mešajte dok se ne istopi. Sklonite sa šporeta, pa ostavite da se ohladi, takođe uz povremeno mešanje. Kada se ohladi dodajte šlag, pa sve dobro umutite. Onda dodajte i slatku pavlaku (200 ml) i opet umutite. Preostalu slatku pavlaku (300 ml) umutite. 

Jednu koru premažite umućenom slatkom pavlakom, pa premažite prvi fil, onda opet slatka pavlaka, pa premažite drugi fil. Zatim stavite drugu koru i premažite je umućenom slatkom pavlakom, pa prvim filom, opet slatkom pavlakom i na kraju drugim filom. Preko stavite treću koru, pa premažite slatkom pavlakom, zatim prvim filom, a onda opet slatkom pavlakom, pa drugim filom. Stavite i četvrtu koru, nju samo premažite šlagom koji ste umutili sa mlekom. Ako želite pospite kakaom. Prijatno!

Izvor: Stvar ukusa