Danas mnogi kupuju torte i kolače, i kada su proslave, ali i kada im se jede nešto slatko. Nekada to nije bio slučaj, a naše bake i mame su mesile kore, pravite predivne filove i stvarale prava mala remek-dela. Ako volite starinske torte koje su lagane, onda je naš predlog da napravite najlepšu jastuk tortu. Kombinacija krema od vanile, mekanog biskvita i sezonskog voća je prosto savršena i zavolećete je već na pravi zalogaj. Jastuk torta je starinska poslastica čiji recept sigurno želite da sačuvate od zaborava.
- Sastojci:
- Za koru:
- 6 jaja
- 150 g šećera
- 150 g brašna
- Za fil:
- 600 ml mleka
- 6 žumanaca
- 6 kašika šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 2 kašike oštrog brašna
- 200 g sezonskog voća
- Još:
- 500 ml slatke pavlake
- 2 kašike šećera u prahu
Priprema:
Odvojite žumanca od belanaca, pa žumanca umutite penasto sa šećerom. U drugoj posudi umutite belanca u čvrst šne. Pomešajte obe smese i umutite, pa dodajte brašno i lagano pomešajte. Sipajte u pleh koji ste obložili pek papirom ili nauljili. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20-ak minuta. Proverite čačkalicom da li je gotovo. U šerpu sipajte mleko i stavite da se greje. U posudi penasto umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom, pa dodajte brašno i sjedinite mikserom. Sipajte dobijenu smesu u mleko, pa kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Sipajte fil u neku posudu, pokrijte providnom folijom, pa ostavite da se potpuno ohladi. Ohlađeni fil umutite.
Koru isecite na 2 jednaka dela, pa premažite filom, poređajte voće po želji (najbolje maline ili višnje), pa stavite drugu koru, opet premažite fil i poređajte voće. Umutite slatku pavlaku sa šećerom u prahu i premažite celu tortu.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus