Danas mnogi kupuju torte i kolače, i kada su proslave, ali i kada im se jede nešto slatko. Nekada to nije bio slučaj, a naše bake i mame su mesile kore, pravite predivne filove i stvarale prava mala remek-dela. Ako volite starinske torte koje su lagane, onda je naš predlog da napravite najlepšu jastuk tortu. Kombinacija krema od vanile, mekanog biskvita i sezonskog voća je prosto savršena i zavolećete je već na pravi zalogaj. Jastuk torta je starinska poslastica čiji recept sigurno želite da sačuvate od zaborava. 

  • Sastojci: 
  • Za koru: 
  • 6 jaja
  • 150 g šećera
  • 150 g brašna
  • Za fil: 
  • 600 ml mleka
  • 6 žumanaca
  • 6 kašika šećera
  • 1 kesica vanilin šećera 
  • 2 kašike oštrog brašna
  • 200 g sezonskog voća 
  • Još:
  • 500 ml slatke pavlake
  • 2 kašike šećera u prahu

Priprema:

Odvojite žumanca od belanaca, pa žumanca umutite penasto sa šećerom. U drugoj posudi umutite belanca u čvrst šne. Pomešajte obe smese i umutite, pa dodajte brašno i lagano pomešajte. Sipajte u pleh koji ste obložili pek papirom ili nauljili. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20-ak minuta. Proverite čačkalicom da li je gotovo. U šerpu sipajte mleko i stavite da se greje. U posudi penasto umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom, pa dodajte brašno i sjedinite mikserom. Sipajte dobijenu smesu u mleko, pa kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Sipajte fil u neku posudu, pokrijte providnom folijom, pa ostavite da se potpuno ohladi. Ohlađeni fil umutite. 

Koru isecite na 2 jednaka dela, pa premažite filom, poređajte voće po želji (najbolje maline ili višnje), pa stavite drugu koru, opet premažite fil i poređajte voće. Umutite slatku pavlaku sa šećerom u prahu i premažite celu tortu. 

Izvor: Stvar ukusa