Švaler torta je starinska poslastica za koju su vam potrebne mekane kore i mirisni fil od vanile. Nekada su sve domaćice znate recept za ovu tortu, a danas je ona pomalo zaboravljena. Mi vam predlažemo da je obavezno isprobate, pogtovo ako imate neku proslavu, jer će je definitivno ulepšati i to ne samo fantastičnim ukusom, nego i prelepim izgledom. Predlažemo vam i da je napravite 3 dana ranije kako bi kore lepo lepo upile file, a švaler torta bila još ukusnija.
- Sastojci:
- Za koru:
- 5 belanaca
- 15 kašika šećera
- 100 g seckanih oraha
- 2 kašike prezli
- 1 kašike brašna
- Za fil:
- 15 žumanaca
- 150 g šećera
- 200 g putera
- 150 g prah šećera
- 2 pudinga od vanile
- 500 ml mleka
- Za dekoraciju:
- 300 ml slatke pavlake
- seckani orasi
Priprema:
Belanca kratko mutite, pa dodajte šećer i umutite u čvrst šne. Zatim dodajte seckane orahe, brašno i prezle, pa lagano umešajte. Pleh obložite pek papirom, pa sipajte smesu i poravnajte. Pecite u zagrejanoj rerni na 150°C oko 20 minuta. Napravite još 2 kore na isti način i od iste količine sastojaka i ostavite ih da se sve ohlade. Penasto umutite žumanca sa šećerom, pa kuvajte na pari. Sve vreme mešajte, pa kada se fil skuva skonite sa strane da se ohladi. Sipajte mleko u šerpu, pa dodajte puding i dobro promešajte da nema grudvica. Zatim kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. U puding dodajte ohlađeni fil od žumanaca. Umutite puter sa šećerom u prahu, pa dodajte u fil i sjedinite mikserom. Stavite koru, pa je premažite filom, preko stavite drugu koru, opet je premažite filom, pa stavite treću koru. Celu tortu premažite umućenom slatkom pavlakom i ukrasite seckanim orasima.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus