Lamabada je poznati portugalski ples, a postoji i pesma sa istoimenim nazivom koja je bila popilarna osamdesetih godina. Otprilije u to vreme je nastao i lambada kolač koji smo često jeli kao deca. Osvežavajuć je i dealan za vrele letnje dane. Brzo i lako se sprema, od jednostavnih sastojaka, od kojih većinu već imate kod kuće. Ovo je jedan od onih kolača za koji će svi tražiti parče više. 

  • Sastojci:
  • Za koru:
  • 5 jaja
  • 5 kašike šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 kašika ulja
  • 1 kašika vrele vode
  • malo praška za pecivo
  • 5 kašika brašna
  • Za narandžasti fil:
  • 1 l soka od pomorandže 
  • 120 g pudinga od vanile
  • 6 kašika šećera
  • malo narandžaste boje u prahu za kolače
  • Za beli fil:
  • 500 ml mleka
  • 6 kašika šećera
  • 6 kašika skroba
  • 200 g putera 
  • Za glazuru:
  • 200 g čokolade
  • 100 ml slatke pavlake 
  • Još:
  • 150 g keksa
  • mleko  

Priprema: 
Odvojite belanca i žumanca, pa belanca umutite u čvrst šne. Zatim penasto umutite žumanca sa šećerom, vanilin šećerom i uljem. Dodajte prašak za pecivo i brašno, pa opet umutite. Dobijenu smesu dodajte u šne i lagano umešajte. Sipajte testo na pleh obložen pek papirom i pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 10 minuta. Pomešajte puding sa sokom, samo pazite da ne ostanu grudvice i dodajte boju za kolače i šećer. Opet promešajte i kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Koru premažite vrelim filom, pa preko poređajte keks koji ste umočili u mleko. U mleko sipajte šećer i gustim, pa dobro promešajte tako da nema grudvica. Kuvajte beli fil dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Sklonite sa šporeta, pa dodajte puter i mešajte dok se ne istopi. Sipajte preko keksa. Čokoladu otopite sa slatkom pavlakom i sipajte preko belog fila. Stavite u frižider. 

Izvor: Stvar ukusa