Baron torta je odavno postala klasik na našim prostorima, a neodoljiva kombinacija mekanih kora, čokoladnog i voćnog fila je čine prosto savšrenom. Moćna i raskošna baron torta je jaka, ali bez obzira na to tražiće se parče više. Svi znamo da je spoj čokolade i malina pun pogodak, a upravo su to 2 glavna sastojka ove savršene torte. Idelana je kad imate neku proslavu. 

  • Sastojci:
  • Za kore:
  • 5 belanaca
  • 10 kašika šećera
  • 2 kašike prezli 
  • 2 kašike kakaoa
  • 1 kašika čokolade u prahu 
  • Za čokoladni fil:
  • 20 žumanaca
  • 17 kašika šećera
  • 70 g kakaoa
  • 2 kašike kukuruznog skroba
  • 80 g pudinga od čokolade 
  • 1 l mleka
  • 300 g čokolade
  • 250 g putera
  • Za voćni fil:
  • 600 g malina
  • 12 kašika šećera
  • 450 ml vode
  • 2 kesice želatina
  • 80 g pudinga od vanile (može i maline) 
  • Za glazuru:
  • 200 g mlečne čokolade 
  • 100 ml slatke pavlake 

Priprema:

Kako se prave kore? 

Kratko mutite belanca, pa dodajte šećer i umutite u čvrst šne. Zatim dodajte prezle, kakao i čokoladu u prahu, pa lagano umešajte. Sipajte u okrugli kalup obložen pek papirom i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 15-20 minuta. Izvadite koru da se ohladi. Od iste količine sastojaka i na isti način napravite još 2 kore. 

Najlepši čokoladni fil

Penasto umutite žumanca sa šećerom, a onda dodajte skrob, kakao, puding i 200 ml mleka. Umutite tako da ne ostanu grudvice. Preostalo mleko (800 ml) sipajte u šerpu i kada se zagreje dodajte smesu sa žumancima. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Zatim dodajte čokoladu i mešajte dok se ne otopi. Sklonite sa šporeta, pa sipajte u neku posudu i pokrijte providnom folijom. Ostavite da se skroz ohladi, pa u nju dodajte puter sobne temperature koji ste prethodno umutili. Dobro umutite dobijeni fil. 

Osvežavajući voćni fil: 

U šerpu stavite maline, pa dodajte šećer i vodu (150 ml). Kuvajte uz mešanje, dok ne krene da ključa. Puding pomešajte sa vodom (150 ml) tako da ne ostanu grudvice. Dodajte u voćni fil i kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Želatin pomešajte sa preostalih 150 ml vode i ostavite da nabubri. Otopite ga na pari, pa dodajte u prohlađeni voćni fil. Lepo promešajte i ostavite da se još malo ohladi. Voćni fil treba da je mlak, al ne sme sasvim da se ohladi i stegne.

Za glazuru: 

Topite čokoladu sa slatkom pavlakom sve dok ne dobijete glatku smesu. 

Kako se ređa torta? 

Prvu koru premažite čokoladnim filom, a onda i voćnim filom. Stavite drugu koru koju ćete opet premazati prvo čokoladnim, a onda i voćnim filom. Stavite treću koru, pa prelijte glazurom i stavite da se ohladi. 

Izvor: Stvar ukusa