Baron torta je odavno postala klasik na našim prostorima, a neodoljiva kombinacija mekanih kora, čokoladnog i voćnog fila je čine prosto savšrenom. Moćna i raskošna baron torta je jaka, ali bez obzira na to tražiće se parče više. Svi znamo da je spoj čokolade i malina pun pogodak, a upravo su to 2 glavna sastojka ove savršene torte. Idelana je kad imate neku proslavu.
- Sastojci:
- Za kore:
- 5 belanaca
- 10 kašika šećera
- 2 kašike prezli
- 2 kašike kakaoa
- 1 kašika čokolade u prahu
- Za čokoladni fil:
- 20 žumanaca
- 17 kašika šećera
- 70 g kakaoa
- 2 kašike kukuruznog skroba
- 80 g pudinga od čokolade
- 1 l mleka
- 300 g čokolade
- 250 g putera
- Za voćni fil:
- 600 g malina
- 12 kašika šećera
- 450 ml vode
- 2 kesice želatina
- 80 g pudinga od vanile (može i maline)
- Za glazuru:
- 200 g mlečne čokolade
- 100 ml slatke pavlake
Priprema:
Kako se prave kore?
Kratko mutite belanca, pa dodajte šećer i umutite u čvrst šne. Zatim dodajte prezle, kakao i čokoladu u prahu, pa lagano umešajte. Sipajte u okrugli kalup obložen pek papirom i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 15-20 minuta. Izvadite koru da se ohladi. Od iste količine sastojaka i na isti način napravite još 2 kore.
Najlepši čokoladni fil
Penasto umutite žumanca sa šećerom, a onda dodajte skrob, kakao, puding i 200 ml mleka. Umutite tako da ne ostanu grudvice. Preostalo mleko (800 ml) sipajte u šerpu i kada se zagreje dodajte smesu sa žumancima. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Zatim dodajte čokoladu i mešajte dok se ne otopi. Sklonite sa šporeta, pa sipajte u neku posudu i pokrijte providnom folijom. Ostavite da se skroz ohladi, pa u nju dodajte puter sobne temperature koji ste prethodno umutili. Dobro umutite dobijeni fil.
Osvežavajući voćni fil:
U šerpu stavite maline, pa dodajte šećer i vodu (150 ml). Kuvajte uz mešanje, dok ne krene da ključa. Puding pomešajte sa vodom (150 ml) tako da ne ostanu grudvice. Dodajte u voćni fil i kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Želatin pomešajte sa preostalih 150 ml vode i ostavite da nabubri. Otopite ga na pari, pa dodajte u prohlađeni voćni fil. Lepo promešajte i ostavite da se još malo ohladi. Voćni fil treba da je mlak, al ne sme sasvim da se ohladi i stegne.
Za glazuru:
Topite čokoladu sa slatkom pavlakom sve dok ne dobijete glatku smesu.
Kako se ređa torta?
Prvu koru premažite čokoladnim filom, a onda i voćnim filom. Stavite drugu koru koju ćete opet premazati prvo čokoladnim, a onda i voćnim filom. Stavite treću koru, pa prelijte glazurom i stavite da se ohladi.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem