Nekada nije mogla nijedna proslava da se zamisli bez svečane torte. Postoje klasici koji nikada neće dosaditi, a jedan od takvih recepta je upravo ovaj za tortu cvetna dolina. Svaka kora se premazuje čokoladom, a onda i najlepšim filom. Tako se ređaju slojevi, a svaki zalogaj je pravo zadovoljstvo. U nastavku testka pročitajte recept za ovu divnu tortu i obavezno je napravite ako imate neku proslavu.
- Sastojci:
- 5 belanaca
- 100 g šećera
- 1 kašike brašna
- Za fil:
- 15 žumanca
- 150 g šećera
- 200 g putera
- Još:
- 300 ml slatke pavlake
- 50 g šećera u prahu
- 100 g čokolade
- 100 g margarina
Priprema:
Umutite kratko belnaca, pa dodajte šećer i mutite dok ne dobijete čvrst šne. Zatim dodajte brašno i lagano promešajte. Sipajte smesu na pleh obložen pek papirom i pecite na 170°C oko 10-15 minuta. Od iste količine sastojaka i na isti način napravite još dve kore. Penasto umutite žumanca sa šećerom, pa kuvajte na pari. Sklonite sa šporeta i pokrijte providnom folijom, pa kada se fil ohladi dodajte umućeni puter sobne temeprature i sve dobro sjedinite mikserom. Umutite slatku pavlaku sa šećerom u prahu.
Istopite čokoladu sa puterom, pa premažite svaku koru istopljenom čokoladom. Ostavite da se stegne, pa premažite jednu koru filom, zatim i umućenom slatkom pavlakom, pa stavite drugu koru (čokolada da bude gore), opet premažite filom, umućenom slatkom pavlakom, pa stavite treću koru. Opet premažite filom, a onda i celu tortu premažite umućenom slatkom pavlakom.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem