Legendarna torta ledeni vetar ukrašava svaku svečanu trpezu, a ova kremasta poslastica sa voćem je i jedna od najlepših. Voće možete da prilagodite sezoni, naravno i da koristite vaše omiljeno, a pripema nije mnogo komplikovana. Kada savladate beze kore, sve drugo ide glatko. Uživajte u predivnoj letnjoj poslastici.

  • Sastojci:
  • 9 belanaca 
  • 300 g šećera
  • prstohvat soli
  • 1 kašika sirćeta 
  • Za fil:
  • 9 žumanaca 
  • 300 ml mleka
  • 4 kašike šećera
  • 4 kašike brašna
  • 3 vanilin šećera
  • 250 g maslaca
  • Još:
  • voće po izboru (banane, kivi, jagode, breskve, maline itd.)
  • 500 ml slatke pavlake 

Priprema:

Kratko mutite belanca sa prstohvatom soli, pa dodajte šećer i sirće i umutite čvrst šne. Kalup obložite pek papirom, pa sipajte trećinu  smese i poravnajte. Pecite u zagrejanoj rerni na 150°C oko sat vremena. Tako isepcite još dve kore. Žumanca penasto umutite sa šećerom i vanilin šećerom, pa dodajte prosejano brašno i malo mleka. U šepru sipajte preostalo mleko i kada se zagreje dodajte smesu sa žumancima. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Pokrijte providnom folijom, pa ostavite da se ohladi. U fil dodajte maslac sobne temeprature koji ste prethodno umutili, pa sjedinite mikserom. U drugoj posudi umutite i slatku pavlaku. Prvu koru premažite filom od vanile, pa poređajte seckano voće po izboru, a onda premažite umućenom slatkom pavlakom. Tako ređajte dok ne utrošite, a poslednju koru premažite samo slatkom pavlakom i ukrasite voćem. 

BONUS VIDEO: 

instagram/dekorasyon.istanbul Kako da brzo i lako isečete tortu

Izvor: Stvar ukus