Legendarna torta ledeni vetar ukrašava svaku svečanu trpezu, a ova kremasta poslastica sa voćem je i jedna od najlepših. Voće možete da prilagodite sezoni, naravno i da koristite vaše omiljeno, a pripema nije mnogo komplikovana. Kada savladate beze kore, sve drugo ide glatko. Uživajte u predivnoj letnjoj poslastici.
- Sastojci:
- 9 belanaca
- 300 g šećera
- prstohvat soli
- 1 kašika sirćeta
- Za fil:
- 9 žumanaca
- 300 ml mleka
- 4 kašike šećera
- 4 kašike brašna
- 3 vanilin šećera
- 250 g maslaca
- Još:
- voće po izboru (banane, kivi, jagode, breskve, maline itd.)
- 500 ml slatke pavlake
Priprema:
Kratko mutite belanca sa prstohvatom soli, pa dodajte šećer i sirće i umutite čvrst šne. Kalup obložite pek papirom, pa sipajte trećinu smese i poravnajte. Pecite u zagrejanoj rerni na 150°C oko sat vremena. Tako isepcite još dve kore. Žumanca penasto umutite sa šećerom i vanilin šećerom, pa dodajte prosejano brašno i malo mleka. U šepru sipajte preostalo mleko i kada se zagreje dodajte smesu sa žumancima. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Pokrijte providnom folijom, pa ostavite da se ohladi. U fil dodajte maslac sobne temeprature koji ste prethodno umutili, pa sjedinite mikserom. U drugoj posudi umutite i slatku pavlaku. Prvu koru premažite filom od vanile, pa poređajte seckano voće po izboru, a onda premažite umućenom slatkom pavlakom. Tako ređajte dok ne utrošite, a poslednju koru premažite samo slatkom pavlakom i ukrasite voćem.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukus
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem