Srbi obožavaju palačinke, a danas postoji toliko recepata za ovu starinsku i jeftinu poslasticu, a ne zna se koji je bolji. Ako želite da napravite doručak ili večeru koji će oduševiti svakoga, na predlog je da isprobate ovaj holadnski recept. Reč je o palačinkikoja se peče u rerni, a onda se dekoriše pečenim jagodama i medom. Ovaj recept je za kratko vreme postao hit na društvenim mrežama, a lako se pravi. 

  • Sastojci:
  • 1/2 šolje brašna
  • 1/2 šolje mleka 
  • 2 jajeta
  • 2 kašike šećera
  • 1/2 kašičice ekstrakta vanile
  • 1 kašičica rendane kore limuna
  • 1/4 kašičice soli
  • 2 kašike putera 
  • Još: 
  • 450 g jagoda 
  • 1 kašičica limunove kore
  • 2 kašike šećera

Priprema:
Zagrejte rernu na 425F. U blenderu pomešajte brašno, mleko, jaja, šećer, vanilu, koru limuna i so. Dobro izblnedirajte (možete da koristite i mikser). Pokrijte smesu i ostavite da odstoji 20 minuta (dok se rerna zagreva). Stavite i praznu tepsiju da se zagreva zajedno sa rernom. Jagode isecite i pomešajte sa rendanom korom limuna i šećerom. Stavite u pleh i pecite u rerni nekih 10 minuta (dok se ona zagreva). Kada se tepsija zagreje stavite puter i lepo premažite da se skroz istopi. Sipajte testo za palačinke, pa pecite u zagrejanoj rerni na 220°C oko 15-20 minuta. Dodajte pečene jagode i med ako želite. Pospite šećerom u prahu. 

Pečena palačinka sa jagodama Instagram/crowded_kitchen

BONUS VIDEO: 

Palačinke sa jabukom i cimetom TikTok/babychrismom

Izvor: Stvar ukusa