Napoleon torta je poznati desert koji se pravi od lisnatog testa i predivnog vanila krema. Ređa se u slojevima, a veruje se da je nastala u Rusiji. Mada, za Napoleon tortu postoji i legenda kako je nastala u Francuskoj i da je dobila ime po čuvenom vođi, a i prvobitno se pravila u obliku trougla koji simbolizuje njegovu kapu. U kojoj god zemlji da je nastala Napoleon torta je jako ukusna, a postoje i njene jednostavne verzije koje se prave bez pečenja.
- Sastojci:
- 1 l mleka
- 300 g šećera
- 4 jajeta
- 60 g brašna
- 60 g putera
- 1 kesica vanilin šećera
- 500 g lisnatog testa
Priprema:
U šerpu sipajte mleko, šećer, vanilin šećer, umućena jaja i brašno. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Na kraju dodajte puter i mešajte dok se ne istopi. Pokrijte fil providnom folijom i ostavite da se ohladi. Lisnato testo isecite na kockice i poređajte na pleh koji ste nauljili. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta. Ohlađeni fil umutite, pa u isti dodajte pola količine lisnatog testa koje ste prstima malo razdvojili. Lepo promešajte i sipajte u okrugli kalup. Poravnajte i pokrijte providnom folijom, pa ostavite u frižideru da se stegne. Izvadite iz frižidera i pospite preostalim lisnatim testom.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem