Torte i kolači su ukras svake svečane trpeze i nijedna proslava ne može da prođe bez njih. Postoje one domaćice kojima priprema poslastica ide od ruke, ali i one koje se ne snalaze baš najbolje. Ako želite da naučite kako se prave, onda krenite od lakših recepata. Naš predlog je da napravite čokoladnu tortu sa voćnim i čizkejk filom. Nije mnogo komplikovana, a ukus je fantastičan.

Sastojci:

  • Za koru:
  • 4 jajeta 
  • prstohvat soli
  • 40 g šećera
  • 50 g brašna 
  • 25 g kakaoa
  • 100 ml mleka 
  •  Za voćni fil:
  • 150 g malina
  • 70 g šećera
  • 20 g kukuruznog skroba
  • Za beli fil:
  • 100 g rikote ili krem sira 
  • 50 g šećera u prahu 
  • 150 ml slatke pavlake
  • Za glazuru: 
  • 200 g mlečne čokolade 
  • 30 ml ulja 
  • 100 g kikirikija



Recept za čokoladnu tortu sa čizkejk i voćnim filom:

12:38
Korak 1

Ispecite koru

Odvojite belanca i žumanca, a onda belanca umutite sa prstohvatom soli. Postepeno dodajte i šećer, pa nastavite da mutite. U belanca dodajte i žumanca, pa mutite. Na kraju dodajte prosejano brašno i kakao, pa lagano promešajte da se svi sastojci lepo sjedine. Sipajte smesu u pleh obložen pek papirom, poravnajte i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta. Izvadite koru iz pleha, pa skinite pek papir i ostavite da se ohladi. Kada se kora ohladi, isecite ivice i presecite koru na pola po dužini.

12:39
Korak 2

Napravite fil

Umutite krem ili rikota sira sa šećerom u prahu, pa dodajte umućenu slatku pavlaku i sve dobro sjedinite mikserom. 

12:39
Korak 3

Napravite voćni fil

U šerpu dodajte maline i šećer, pa kuvajte na tihoj vatri nekih 10 minuta, uz konstantno mešanje. Na kraju dodajte skrob i promešajte da se sastojci lepo sjedine. Sipajte u posudu, pokrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi pola sata. 

13:13
Korak 4

Filujte tortu 

Koru dobro premažite mlekom, pa ostavite da upije 5 minuta. Zatim premažite polovinu belog fila, a na to ide ceo voćni fil. Stavite koru, premažite mlekom, a onda i preostalim belim filom. Poravnajte i ostavite u frižideru nekih pola sata. 

13:15
Korak 5

Napravite glazuru

Čokoladu istopite sa ulje, a kikiriki ispržite ili kupite prženi. Iseckajte ga i dodajte u glazuru. Na tacnu stavite izdignutu rešetku i na nju stavite tortu, pa prelijte čokoladnu glazuru. Špatulom premažite celu tortu i ostavite da se ohladi još nekih sat vremena u frižideru. 

Pročitajte i ovo: Keks torta sa 2 čokoladna fila

BONUS VIDEO: 

Instagram/doll_memories Kako iseći okruglu tortu na puno parčića

(StvarUkusa/S.B.)