Torte i kolači su ukras svake svečane trpeze i nijedna proslava ne može da prođe bez njih. Postoje one domaćice kojima priprema poslastica ide od ruke, ali i one koje se ne snalaze baš najbolje. Ako želite da naučite kako se prave, onda krenite od lakših recepata. Naš predlog je da napravite čokoladnu tortu sa voćnim i čizkejk filom. Nije mnogo komplikovana, a ukus je fantastičan.
Sastojci:
- Za koru:
- 4 jajeta
- prstohvat soli
- 40 g šećera
- 50 g brašna
- 25 g kakaoa
- 100 ml mleka
- Za voćni fil:
- 150 g malina
- 70 g šećera
- 20 g kukuruznog skroba
- Za beli fil:
- 100 g rikote ili krem sira
- 50 g šećera u prahu
- 150 ml slatke pavlake
- Za glazuru:
- 200 g mlečne čokolade
- 30 ml ulja
- 100 g kikirikija
Recept za čokoladnu tortu sa čizkejk i voćnim filom:
Ispecite koru
Odvojite belanca i žumanca, a onda belanca umutite sa prstohvatom soli. Postepeno dodajte i šećer, pa nastavite da mutite. U belanca dodajte i žumanca, pa mutite. Na kraju dodajte prosejano brašno i kakao, pa lagano promešajte da se svi sastojci lepo sjedine. Sipajte smesu u pleh obložen pek papirom, poravnajte i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta. Izvadite koru iz pleha, pa skinite pek papir i ostavite da se ohladi. Kada se kora ohladi, isecite ivice i presecite koru na pola po dužini.
Napravite fil
Umutite krem ili rikota sira sa šećerom u prahu, pa dodajte umućenu slatku pavlaku i sve dobro sjedinite mikserom.
Napravite voćni fil
U šerpu dodajte maline i šećer, pa kuvajte na tihoj vatri nekih 10 minuta, uz konstantno mešanje. Na kraju dodajte skrob i promešajte da se sastojci lepo sjedine. Sipajte u posudu, pokrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi pola sata.
Filujte tortu
Koru dobro premažite mlekom, pa ostavite da upije 5 minuta. Zatim premažite polovinu belog fila, a na to ide ceo voćni fil. Stavite koru, premažite mlekom, a onda i preostalim belim filom. Poravnajte i ostavite u frižideru nekih pola sata.
Napravite glazuru
Čokoladu istopite sa ulje, a kikiriki ispržite ili kupite prženi. Iseckajte ga i dodajte u glazuru. Na tacnu stavite izdignutu rešetku i na nju stavite tortu, pa prelijte čokoladnu glazuru. Špatulom premažite celu tortu i ostavite da se ohladi još nekih sat vremena u frižideru.
Pročitajte i ovo: Keks torta sa 2 čokoladna fila
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem