Ova torta će vam oduzeti malo vremena, ali vredi truda. Toliko je dobrog ukusa da nećete moći da prestanete da jedete. Idu 2 kore, 2 kremasta fila i čokoladna glazura. Možete da je poslužite kada su rođendani ili slave.
Sastojci:
Za kore:
- 10 belanaca
- 160 g šećera
- 200 g mlevenih oraha
- 2 kašike brašna
Za fil:
- 1 l mleka
- 10 žumanaca
- 3 pudinga od vanile
- 6 kašika brašna
- 100 g šećera
- 250 g margarina ili putera
- 250 g mlečne čokolade
- 250 g bele čokolade
Za dekoraciju:
- 200 g mlečne čokolade
- 200 ml slatke pavlake
- seckani orasi za posipanje
Priprema:
Mutite belanca (5 belanaca) postepeno dodajući šećer (80 g). Umutite u čvrst šne, pa dodajte brašno (1 kašika) i mlevene orahe (100 g). Promešaje i sipajte kalup prečnika 26 cm obložen pek papirom. Pecite na 180°C oko 20 minuta. Sa preostalim sastojcima ispecite drugu koru. A možete da sjedinite sve odjednom, pa da podelite na 2 jednake smese za 2 kore. Kako je vama lakše.
Žicom umutite žumanca, puding od vanile, brašno, šećer i 200 ml mleka. Preostalo mleko stavite da se kuva, pa dodajte smesu od pudinga. Kuvajte dok se ne zgusne uz konstantno mešanje. Podelite smesu na 2 jednaka dela. U jedan dodajte belu, a u drugi dodajte crnu čokoladu. Mutite dok se čokolada ne otopi. Pokrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi. Skinite foliju, pa umutite i u svaki dodajte po 125 g maslaca sobne temeprature i sjedinite mikserom.
Preko prve kore namažite pola čokoladnog fila, pa pola belog fila. Zatim stavite drugu koru, pa preostali čokoladni i beli fil. Otopite čokoladu sa slatkom pavlakom i prelijte preko. Ostavite tortu preko noći u frižideru. Pospite seckanim orasima.
Izvor: natasineslastice
Najbolji recept za kiseli kupus - sa suvim mesom, slaninom i šljivama
3 najbolja i najbrža recepta za pripremu šarana za Svetog Luku
Kiš loren - najbolja francuska pita sa slanininom i sirom
Održan treći Maxi nacionalni festival hrane: Proizvođači iz cele Srbije izložili širok spektar voća i povrća
Originalni recept za junetinu na burgundski način