Švarcvald je čuvena torta čija kombinacija višnja i čokolade svima odgovara. Nije previše slatka jer sadrši i kiselkaste višnje koje joj daju osvežavajući ukus, a ima čokoladu. Sada napravite odličnu tortu koja ima istu kombinaciju ukusa, ali se ipak razlikuje. Ova nema beli fil nego samo čokoladni kao i čokoladnu glazuru.
Sastojci:
Za koru:
- 60 g putera
- 60 g čokolade za kuvanje
- 5 belanaca
- 130 g šećera
- 75 g brašna
Za fil:
- 500 ml mleka
- 150 g šećera
- 5 žumanca
- 1 kesica čokoladnog pudinga
- 5 kašika brašna
- 100 g čokolade za kuvanje
- 250 g putera
- 340 g višanja
Za ganaš:
- 150 g čokolade za kuvanje
- 150 ml slatke pavlake
Priprema:
Čokoladu otopite sa puterom, a belanca umutite sa šećerom. Pomešajte obe smese i sjedinite mikserom koji je podešen na najslabiju brzinu. Sipajte u kalup obložen pek papirom i pecite na 180°C oko pola sata.
Mleko (400 ml) stavite da se zagreje sa šećerom. Žumanca umutite, pa dodajte puding, brašno i sjedinite mikserom. Sipajte u zagrejano mleko i mešajte dok se ne sjedini. Kada se zgusne dodajte čokoladu i mešajte dok se ne istopi. Prohladite, pa dodajte puter sobne temperature i promešajte. Dodajte i proceđene višnje, pa premažite preko kore.
Na kraju prelijte čokoladnom glazurom, koja se pravi tako što otopite čokoladu i slatku pavlaku. Stavite u frižider da se stegne i onda ukrasite rednanom čokoladom i šećerom u prahu.
Izvor: Natasine slastice
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem