Galete ili bakin kolač mnogima je omiljena poslastica iz detinjstva, a sada od nje možete i da napravite jednostavnu i kremastu tortu. Obradujte svoje ukućane neobičnim desertom, za koji van ne treba previše truda. Mera je manja,a ukoliko želite da vam torta ima više "spratova" povećajte sve sastojke.
Sastojci:
Za fil:
- 500 ml mleka
- 2 žumanceta
- 16 g vanilin šećera
- 4 kašike šećera
- 4 kašike kukuruznog skroba
- 20 g putera
- 40 g bele čokolade
Za galete:
- 2 jajeta
- 3 kašike šećera
- 8 g vanilin šećera
- 200 ml mleka
- 50 ml ulja
- 180 g brašna
- 6 g praška za pecivo
Priprema:
U mleko dodajte dva žumanceta, vanilin šećer, šećer i kukuruzni skrob, pa sve dobro izmešajte. Kuvajte na umerenoj vatri uz konstantno mešanje dok ne dobijete gustu kremu. Skinite sa šporeta, pa dodajte puter i izlomljenu čokoladu, pa sve mešajte dok se sve ne istopi i potpuno ne sjedini. Kada se malo progladi stavite u frižider na nekih 20 minuta, a za to vreme napravite galete. U dva cela jaeta dodajte šećer i vanilin šećer, zatim mleko i ulje, pa sve umutite ručnom mutilicom.
Dodajte brašno i prašak za pecivo pa mešajte dok ne dobijete glatko testo. Pecite u aparatu za galete koji ste prethodno malo premazali sa puterom. Nemojte ih odvajati neka ostanu zajedno kao kora. Trebaće vam oko 4-5 redova galeta. Ukoliko vam je lakše fil prebacite u špric. Stavite prvo galete pa je premažite filom, pa odozgo pet galete. Postupak ponavljate dok ne iskoristite materijal. Po želji odozgo ukrasite šećerom u prahu i bobičastim voćem.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus