Kljukuša je staro tradicionalno bosansko-hercegovačko jelo koje se priprema vrlo lako. Ova jednostavna pita koja se izliva u pleh idealna je za brzu pripremu obroka. Starinska pita, koja ima neobično ime kljukuša, a koju su naše bake pravile sa zadovoljstvom, idealno je jelo za početak, ali i kraj dana. 

Sastojci:

  • 500 g krompira
  • 200 g crnog luka
  • 200 ml. jogurta (može i kiselo mleko ili mešavina pavlake i mleka)
  • 100 ml vode
  • kašičica suvog začina
  • so i biber po ukusu
  • 50 ml ulja
  • 2 jajeta
  • 5 kašika brašna

Za premazivanje:

  • 200 g kisele pavlake ili kiselog mleka
  • 2 čena belog luka ili beli luk u prahu

Priprema:

Iseckajte luk i krompir na kockice, umutite jaja pa dodajte ulje, jogurt, vodu, začine, brašno. Sve izmešajte pa sipajte u podmazan pleh. Pečeno i vruće isecite na kocke i premažite pavlakom ili kiselim mlekom. Pospite belim lukom. Ovo jelo možete obogatiti sitnim sirom ili iseckanim kobasicama, pršutom...Peče se u zagrejanoj rerni na 220 stepeni oko 35 minuta.

Izvor: Šerpica.net