Kljukuša je staro tradicionalno bosansko-hercegovačko jelo koje se priprema vrlo lako. Ova jednostavna pita koja se izliva u pleh idealna je za brzu pripremu obroka. Starinska pita, koja ima neobično ime kljukuša, a koju su naše bake pravile sa zadovoljstvom, idealno je jelo za početak, ali i kraj dana.
Sastojci:
- 500 g krompira
- 200 g crnog luka
- 200 ml. jogurta (može i kiselo mleko ili mešavina pavlake i mleka)
- 100 ml vode
- kašičica suvog začina
- so i biber po ukusu
- 50 ml ulja
- 2 jajeta
- 5 kašika brašna
Za premazivanje:
- 200 g kisele pavlake ili kiselog mleka
- 2 čena belog luka ili beli luk u prahu
Priprema:
Iseckajte luk i krompir na kockice, umutite jaja pa dodajte ulje, jogurt, vodu, začine, brašno. Sve izmešajte pa sipajte u podmazan pleh. Pečeno i vruće isecite na kocke i premažite pavlakom ili kiselim mlekom. Pospite belim lukom. Ovo jelo možete obogatiti sitnim sirom ili iseckanim kobasicama, pršutom...Peče se u zagrejanoj rerni na 220 stepeni oko 35 minuta.
Izvor: Šerpica.net
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem