Ako ste početnik u kuhinji onda će vam baka Jelin recept pomoći da savladate pravljenje pite. Kore ovoga puta ne morate samo da razvlačite, jer je recept sa kupovnim mnogo jednostavniji. Takođe, umesto sira možete da koristite i mleveno meso. Odlično je rešenje za doručak sa čašom jogurta.
Ovu pitu zovu puknuta jer je isečena po sredini, pa bogati fil curi na sve strane.
Sastojci:
- 200 g sira feta
- 3 jajeta
- 50 ml mleka
- 100 g kisele pavlake
- 50 ml maslinovog ulja
- 1/2 praška za peciva
- susam za posipanje
- tanke gotove kore
Priprema:
Sir izdrobite, pa dodajte 2 jajeta i jedno belance. Dodajte kiselu pavlaku, mleko, ulje, prašak za pecivo i sve to izjednačiti. Koru raširite po dužini, pa premažite uljem, dodajte drugu preko nje, pa i nju premažite uljem i premažite sa malo nadeva. Savijte na pola, pa premažite nadevom i stavite malo više na vrh. Sa stane preklopite samo malo i urolajte. Ređajte u pleh obložen pek papirom. Presecite po sredini i sipajte još nadeva. Zaitm premažite umućenim žumancetom i pospite susamom. Pecite u zagrejanoj renrni na 200°C.
Izvor: Bakina i dekina kuhinja
Najmekše kiflice sa krem sirom i suvim grožđem
Pileći ragu u sosu od belog vina
Čokoladna torta sa karamelom
Bečke šnicle sa sosom od pečuraka, klasik koji svi vole
Kajzerice bez brašna