Postoji jednostavan način da napravite više peciva odjednom. Zahvaljujući receptu za univerzalno testo napravite najlepše štrudle, kiflice i krofne. Možete ih filovati makom, orasima, džemom, čokoladom..Ovako napravljene različite oblike možete zamrznuti pa kada vam se jede nešto slatko odmrznuti i peći. A takođe, pečeno pecivo možete čuvati u kesi do nekoliko dana u frižideru.

  • Sastojci:
  • 100 ml vode
  • 400 ml mleka
  • 20 g kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 50 ml ulja
  • 2 žumanca
  • 1 celo jaje
  • 800 g brašna
  • so
  • korica limuna
  • Nadev:
  • 100 g maka
  • 100 g oraha

Priprema:

U posudi izmrviti kvasac, dodati šećer i vodu i ostaviti da zapeni. Kad je kvasac nadošao sipati u vanglu, dodati mlako mleko, ulje, jaje i žumanca, brašno i koricu limuna. Sve dobro izjednačiti i zamesiti glatko testo. Pokriti i ostaviti da odmori oko 30 min. na sobnoj temperaturi. Istresti na sto, malo ga obraditi i podeliti na tri dela. Premesiti malo i formirati tri lopte i pokriti folijom i krpom i odmoriti 10 min.
Prvu najveću lopticu razviti u oblik pravougaonika. Mak samleti i zasladiti pa dodati malo vrućeg mleka. Sa orahom takođe. Donji deo testa premazati orahom do pola a gornji makom. Ostaviti malo maka i oraha za sledeće testo. Savijati testo sa obe strane dok se ne dodirne u sredini.  Pokriti da naraste, premazati žumancetom i peći na 180 stepeni 45 min. Pokriti da se ohladi. 
Drugu jufku razviti okruglo i iseći na 8 trouglova i premazati ostatkom maka i oraha, može se i malo kombinovati i zaviti kiglice. Ređati u pleh.
Treće testo razviti u pravougaonik i iseći na trake. Spojiti tri trake i isplesti peletenicu i ostaviti da nadođe pa ih ispržiti kao krofne i posuti vanilom i prah šećerom.

Izvor: Bakina i dekina kuhinja

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA ZIMNICU i osvojite VREDNE NAGRADE