Postoji jednostavan način da napravite više peciva odjednom. Zahvaljujući receptu za univerzalno testo napravite najlepše štrudle, kiflice i krofne. Možete ih filovati makom, orasima, džemom, čokoladom..Ovako napravljene različite oblike možete zamrznuti pa kada vam se jede nešto slatko odmrznuti i peći. A takođe, pečeno pecivo možete čuvati u kesi do nekoliko dana u frižideru.
- Sastojci:
- 100 ml vode
- 400 ml mleka
- 20 g kvasca
- 1 kašičica šećera
- 50 ml ulja
- 2 žumanca
- 1 celo jaje
- 800 g brašna
- so
- korica limuna
- Nadev:
- 100 g maka
- 100 g oraha
Priprema:
U posudi izmrviti kvasac, dodati šećer i vodu i ostaviti da zapeni. Kad je kvasac nadošao sipati u vanglu, dodati mlako mleko, ulje, jaje i žumanca, brašno i koricu limuna. Sve dobro izjednačiti i zamesiti glatko testo. Pokriti i ostaviti da odmori oko 30 min. na sobnoj temperaturi. Istresti na sto, malo ga obraditi i podeliti na tri dela. Premesiti malo i formirati tri lopte i pokriti folijom i krpom i odmoriti 10 min.
Prvu najveću lopticu razviti u oblik pravougaonika. Mak samleti i zasladiti pa dodati malo vrućeg mleka. Sa orahom takođe. Donji deo testa premazati orahom do pola a gornji makom. Ostaviti malo maka i oraha za sledeće testo. Savijati testo sa obe strane dok se ne dodirne u sredini. Pokriti da naraste, premazati žumancetom i peći na 180 stepeni 45 min. Pokriti da se ohladi.
Drugu jufku razviti okruglo i iseći na 8 trouglova i premazati ostatkom maka i oraha, može se i malo kombinovati i zaviti kiglice. Ređati u pleh.
Treće testo razviti u pravougaonik i iseći na trake. Spojiti tri trake i isplesti peletenicu i ostaviti da nadođe pa ih ispržiti kao krofne i posuti vanilom i prah šećerom.
Izvor: Bakina i dekina kuhinja
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA ZIMNICU i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem