Štrudla ili savijača je vrsta jednostavnog, narodnog kolača. Sastoji se od testa koje se razvija oklagijom. Na testo se stavi fil a onda se štrudla urola i peče. Potom se iseče na šnite i pospe prah šećerom. Kao fil se koriste mleveni mak ili orah, rogač, rendane jabuke, džem.
Sastojci:
- 800 g brašna
- 1 svež kvasac ili kesica suvog
- 1 jaje
- 100 g šećera
- 1 veća šoljica ulja
- malo soli (pola kašičice)
- 1/2 litra mleka
- sok od pola limuna
- džem od šljiva
- po želji mleveni ili seckani orasi
- vaniln šećer i prah šećer za posipanje
Priprema:
U mlako mleko staviti kvasac da nadođe. U brašno staviti šećer, ulje, jaje, sok od pola limuna, dodati mleko sa nadošlim kvascem i zamesiti glatko testo. Ako je potrebno dodavati brašno po malo. Ostaviti da naraste.
Kad je naraslo izručiti na radnu površinu, još malo premesiti i podeliti na tri jufke. Svaku rastanjiti oklagijom u obliku pravougaonika i mazati džemom. Preko džema mogu mleveni orasi (kašika, dve, kako ko voli).
Zaviti u rolat i slagati u tepsiju četvrtastu. Ispod staviti papir za pečenje. Peći u zagrejanoj rerni na 200 oko pola sata, sve zavisi od rerne. Vruću štrudlu četkicom premazati sa malo mleka i posuti prah šećerom pomešanim sa vanilom.
Izvor: Stvar ukusa
KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus