Štrudla ili savijača je vrsta jednostavnog, narodnog kolača. Sastoji se od testa koje se razvija oklagijom. Na testo se stavi fil a onda se štrudla urola i peče. Potom se iseče na šnite i pospe prah šećerom. Kao fil se koriste mleveni mak ili orah, rogač, rendane jabuke, džem.

Sastojci:

  • 800 g brašna
  • 1 svež kvasac ili kesica suvog
  • 1 jaje
  • 100 g šećera
  • 1 veća šoljica ulja
  • malo soli (pola kašičice)
  • 1/2 litra mleka
  • sok od pola limuna
  • džem od šljiva
  • po želji mleveni ili seckani orasi
  • vaniln šećer i prah šećer za posipanje

Priprema:

U mlako mleko staviti kvasac da nadođe. U brašno staviti šećer, ulje, jaje, sok od pola limuna, dodati mleko sa nadošlim kvascem i zamesiti glatko testo. Ako je potrebno dodavati brašno po malo. Ostaviti da naraste.

Kad je naraslo izručiti na radnu površinu, još malo premesiti i podeliti na tri jufke. Svaku rastanjiti oklagijom u obliku pravougaonika i mazati džemom. Preko džema mogu mleveni orasi (kašika, dve, kako ko voli).

Zaviti u rolat i slagati u tepsiju četvrtastu. Ispod staviti papir za pečenje. Peći u zagrejanoj rerni na 200 oko pola sata, sve zavisi od rerne. Vruću štrudlu četkicom premazati sa malo mleka i posuti prah šećerom pomešanim sa vanilom.

Izvor: Stvar ukusa

KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE