Ćufte su čuveno jelo od mlevenog mesa koje se sprema u mnogim zemljama, a svaka ima neki svoj tajni sastojak koji ih čini ukusnijim. Ako volite da ih jedete, predlažemo da isprobate i španski recept zasočne riblje ćufte u predivnom sosu od belog vina i bujona. Za pripremu ribljih ćufti možete da koristite bilo koji filet bele ribe, a Španci najčešće koriste bakalar. Takođe, ako koristite smrznutu ribu, samo je prethodno odmrznite. Ovako pripremljene ćufte su preukusne, a kao prilog možete da služite parče hleba i salatu, ali i krompir.
- Sastojci:
- 450 g fileta bakalara
- 2 jajeta
- 90 g prezli
- 1 veza peršuna
- 30 g brašna
- Za sos:
- 1 crni luk
- 3 čena belog luka
- 1,5 kašika brašna
- 120 ml belog vina
- 480 ml bujona od povrća
- 2 kašike seckanog peršuna
- 60 ml maslinovog ulja
Priprema:
U blenderu dobro usitnite ribu, pa prebacite u neku posudu. Posolite i pobiberite, pa dodajte prezle, seckani peršun i jaja. Dobro sjedinite smesu i oblikujte ćufte. Uvaljajte u brašno, pa ispržite u tiganju u kojem ste zagrejali ulje. Izvadite ćufte i u istom tiganju propržite sitno seckani crni luk dok ne omekša. Zatim dodajte krupno sečeni beli luk i pržite još 2 minuta, pa sipajte belo vino i promešajte. Posle nekih 2 minuta sipajte i bujon. Krčkajte uz mešanje dok ne dobijete kremast sos. Gotov sos posolite i pobiberite, pa dodajte secakni peršun i vratite ćufte. Ostavite na šporetu još 2-3 minuta.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus