Ćufte su čuveno jelo od mlevenog mesa koje se sprema u mnogim zemljama, a svaka ima neki svoj tajni sastojak koji ih čini ukusnijim. Ako volite da ih jedete, predlažemo da isprobate i španski recept zasočne riblje ćufte u predivnom sosu od belog vina i bujona. Za pripremu ribljih ćufti možete da koristite bilo koji filet bele ribe, a Španci najčešće koriste bakalar. Takođe, ako koristite smrznutu ribu, samo je prethodno odmrznite. Ovako pripremljene ćufte su preukusne, a kao prilog možete da služite parče hleba i salatu, ali i krompir.

  • Sastojci:
  • 450 g fileta bakalara 
  • 2 jajeta 
  • 90 g prezli 
  • 1 veza peršuna 
  • 30 g brašna 
  • Za sos:
  • 1 crni luk 
  • 3 čena belog luka 
  • 1,5 kašika brašna 
  • 120 ml belog vina 
  • 480 ml bujona od povrća
  • 2 kašike seckanog peršuna 
  • 60 ml maslinovog ulja 

Priprema: 
U blenderu dobro usitnite ribu, pa prebacite u neku posudu. Posolite i pobiberite, pa dodajte prezle, seckani peršun i jaja. Dobro sjedinite smesu i oblikujte ćufte. Uvaljajte u brašno, pa ispržite u tiganju u kojem ste zagrejali ulje. Izvadite ćufte i u istom tiganju propržite sitno seckani crni luk dok ne omekša. Zatim dodajte krupno sečeni beli luk i pržite još 2 minuta, pa sipajte belo vino i promešajte. Posle nekih 2 minuta sipajte i bujon. Krčkajte uz mešanje dok ne dobijete kremast sos. Gotov sos posolite i pobiberite, pa dodajte secakni peršun i vratite ćufte. Ostavite na šporetu još 2-3 minuta.

BONUS VIDEO: 

NAPRAVITE PROFI ĆUFTE I ŠPAGETE KAO ITALIJANI: Raša odao kulinarsku tajnu, OVO ih razlikuje od BALKANSKIH MESNIH KUGLICA Kurir televizija

Izvor: Stvar ukusa