Ćufte su čuveno jelo od mlevenog mesa koje se sprema u mnogim zemljama, a svaka ima neki svoj tajni sastojak koji ih čini ukusnijim. Ako volite da ih jedete, predlažemo da isprobate i španski recept zasočne riblje ćufte u predivnom sosu od belog vina i bujona. Za pripremu ribljih ćufti možete da koristite bilo koji filet bele ribe, a Španci najčešće koriste bakalar. Takođe, ako koristite smrznutu ribu, samo je prethodno odmrznite. Ovako pripremljene ćufte su preukusne, a kao prilog možete da služite parče hleba i salatu, ali i krompir.
- Sastojci:
- 450 g fileta bakalara
- 2 jajeta
- 90 g prezli
- 1 veza peršuna
- 30 g brašna
- Za sos:
- 1 crni luk
- 3 čena belog luka
- 1,5 kašika brašna
- 120 ml belog vina
- 480 ml bujona od povrća
- 2 kašike seckanog peršuna
- 60 ml maslinovog ulja
Priprema:
U blenderu dobro usitnite ribu, pa prebacite u neku posudu. Posolite i pobiberite, pa dodajte prezle, seckani peršun i jaja. Dobro sjedinite smesu i oblikujte ćufte. Uvaljajte u brašno, pa ispržite u tiganju u kojem ste zagrejali ulje. Izvadite ćufte i u istom tiganju propržite sitno seckani crni luk dok ne omekša. Zatim dodajte krupno sečeni beli luk i pržite još 2 minuta, pa sipajte belo vino i promešajte. Posle nekih 2 minuta sipajte i bujon. Krčkajte uz mešanje dok ne dobijete kremast sos. Gotov sos posolite i pobiberite, pa dodajte secakni peršun i vratite ćufte. Ostavite na šporetu još 2-3 minuta.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
AKO JE VAMA NEŠTO VAŽNO, VAŽNO JE I NAMA: SLAVIMO 20 GODINA!
Čuvena torta Marlenka kao iz reklame
Osvežavajuća salata sa crvenim kupusom, jabukama i šargarepom
Gusta čorba sa piletinom i njokama
Pržena svinjetina, koja uz 1 trik postaje meka poput putera