U vreme posta ili kada želite lagano, a ukusno jelo - posna sarma je uvek pravi izbor. Isprobajte recept naše čitateljke Simke i napravite posnu sarmu kakvu do sada niste jeli. Može da se pravi sa običnim ili kiselim kupusom, i za koji god da se odlučite nećete pogrešiti.
- Sastojci:
- 1 manja glavica kiselog kupusa ili 25 listova kupusa
- 1 velika glavica crnog luka
- 100 g ljuspica od soje
- 100 g ovsenih pahuljica
- 1 velika šargarepa
- 1 veza peršuna
- 1 kašika mešavine začina
- 1 kašika ajvara
- 1 kašika slatke paprike
- 1/2 kašike ljute tucane paprike
- biber
- 3 lovorova lista
- 1 mala glavica belog luka
- 200 g pirinča
- Preliv za sarmu
- oko 400ml vode
- 1 kašika paprike slatke
- 1 čen luka i lovor list
Priprema:
Iseckati luk crni, beli ,šargarepu, koren peršuna i izdinstati na ulju. Dodati ljuspice sojine potopljene u vodu predhodno, ovsene pahuljice ne potapati, pirinač, slatku papriku, ljutu papriku, mešavinu začina, biber. U gotovu smesu se dodaje kašika ajvara. Hladan nadev se stavlja na liske kupusa i prave sarme. Po dnu šerpe se stavljaju liske kupusa, sarma i od gore liske kupusa. Sarma se preliva vodom sa mešavinom paprike, belog luka i bibera u zrnu, i lovorov list obavezno. Sarma se kuva oko 2 h na jakoj vatri, pred kraj se smanji na tihu. Može da se peče i u rerni u zemljanoj posudi. A ako se kuva može da se zapeče u rerni pre služenja.Ceo postupak je isti kao i kod mrsne sarme, savijanje,ređanje u šerpu.
Recept poslala Simka Jovanović
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA POSNA JELA i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem