U toku je Božićni post, ali to ne znači da morate da se odreknete omiljene hrane. Danas za skoro svaku mrsnu namirnicu postoji njena posna varijanta, pa tako možete da pravite posni pilav, musaku, posne mafine... Danas vam predlažemo da isprobate savršen recept za mekane posne mafine sa ljutom papričicom. Ako niste fan pikantne hrane slobodno je izbacite, pa umesto nje možete da dodate još neko povrće po želji. Sastoji nisu skupi, a priprema je jednostavna. 

Sastojci:

  • 400 g povrća (1 tivkica, 1 šargarepa, malo brokolija, 1/2 ljute papričice)
  • 1/2 kašičice crnog luka u prahu
  • 1/2 kašičice belog luka u prahu
  • 1/8 kašičice kurkume u prahu
  • 250 g tofu sira 
  • 50 g brašna od leblebija 
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 2-3 kašike biljnog mleka
  • 2 kašike suvog kvasca 

Recept za pikantne posne mafine:

13:32
Korak 1

Priprema povrća

U tiganju na malo ulja propržite sitno seckani crni luk, pa dodajte seckanu tikvicu, šargarepu i brokoli. Pržite par minuta dok ne omekša, pa dodajte seckanu ljutu papričicu. Posolite, pobiberite, pa pospite crni i beli luk u prahu, kao i kurkumu. Lepo promešajte i pržite dok sve povrće ne omekša. 

13:50
Korak 2

Napravite smesu za mafine 

U blenderu pomešajte tofu, brašno od leblebija i sodu bikarbonu. Sve dobro sjednite, a onda sipajte mleko i opet izblendirajte. Zatim dobijenu smesu za mafine sipajte u posudu, pa dodajte proprženo povrće i promešajte. Zatim dodajte kvasac i sve lepo sjedinite. 

13:56
Korak 3

Ispecite mafine 

Sipajte smesu za mafine u nauljeni kalup i pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 20 minuta. Mafini su spremni  za služenje, a odlični su u toku Božićnog posta. 

Pročitajte i ovo: Posni mafini sa ajvarom i kiselim krastavcima

BONUS VIDEO: 

Instagram/Healthy Food Addiction Mafini sa bananama i kikiriki puterom

(StvarUkusa/S.B.)