Proja se nekada služila umesto hleba, i pravila se od par jeftinih sastojaka koje su sve domaćice imale kod kuće. Kasnije su se u proju dodavali različiti sastojci, kao što su jogurt, povrće, šunka, sir... i tako je nastala projara, jedno od omiljenih srpskih peciva. Kako je u toku Uskršnji post, predlažemo vam da isprobate i recept za posnu proju, a ako izbacite ulje iz recepta možete da ih jedete i u toku posta na vodi. Ako izbacujete ulje, onda obavezno sipajte više kisele vode. 

Sastojci:

  • 400 kukuruznog brašna
  • 200 pšeničnog brašna 
  • 200 ml kisele vode 
  • 200 ml vode
  • 200 ml ulja (može bez ako postite na vodi)
  • 1/2 kašičice praška za pecivo 

Recept za posnu proju:

13:50
Korak 1

Napravite smesu 

U posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo, so, pa sipajte kiselu i običnu vodu, kao i ulje. Sve dobro sjedinite. 

13:50
Korak 2

Sipajte u kalup 

U kalup za mafine stavite paprine kalupe, pa sipajte smesu skoro do vrha. Ako želite možete da pospete susamom. 

13:50
Korak 3

Pecite proju

Pecite proju u zagrejanoj rerni na 200°C oko 30-40 minuta. 

Pročitajte i ovo: Proja sa krompirom

BONUS VIDEO: 

SRPSKA PROJA NAŠLA SE NA LISTI NAJBOLJIH HLEBOVA SVETA: Srednjoškolci i domaćica iz Novog Sada napravili svetski poznat hleb  Kurir televizija

(StvarUkusa/S.B.)