Proja se nekada služila umesto hleba, i pravila se od par jeftinih sastojaka koje su sve domaćice imale kod kuće. Kasnije su se u proju dodavali različiti sastojci, kao što su jogurt, povrće, šunka, sir... i tako je nastala projara, jedno od omiljenih srpskih peciva. Kako je u toku Uskršnji post, predlažemo vam da isprobate i recept za posnu proju, a ako izbacite ulje iz recepta možete da ih jedete i u toku posta na vodi. Ako izbacujete ulje, onda obavezno sipajte više kisele vode.
Sastojci:
- 400 kukuruznog brašna
- 200 pšeničnog brašna
- 200 ml kisele vode
- 200 ml vode
- 200 ml ulja (može bez ako postite na vodi)
- 1/2 kašičice praška za pecivo
Recept za posnu proju:
Napravite smesu
U posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo, so, pa sipajte kiselu i običnu vodu, kao i ulje. Sve dobro sjedinite.
Sipajte u kalup
U kalup za mafine stavite paprine kalupe, pa sipajte smesu skoro do vrha. Ako želite možete da pospete susamom.
Pecite proju
Pecite proju u zagrejanoj rerni na 200°C oko 30-40 minuta.
Pročitajte i ovo: Proja sa krompirom
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem