Đuveč je jelo koje se sprema od davnina, a za njegovu pripremu su potrebne jeftine namirnice. Uglavnom se priprema sa paprikom i paradajzom, ali možete da ga obogatite i sezosnski povrćem. Danas vam predlažemo da isprobate i recept za posni đuveč sa povrćem i ječmom koji je odličan za prvu nedelju Uskršnjeg posta kada se preporučuje da se posti na vodi.
Sastojci:
- 200 g očišćenog ječma
- 3 paprike
- 1 šargarepa
- 1 tikvica
- 1/2 praziluka
- 2 čena belog luka
- 200 ml paradajz sosa
Posni recept za đuveč na vodi:
Pripremite ječam
U šerpu sipajte 800 ml vode, pa dodajte ječam. Poklopite i kuvajte dok ne proključa, pa smanjite temepraturu i kuvajte još nekih 45 minuta.
Ispržite povrće
U tiganju na malo ulja propržite seckani praziluk. Kada on omekša dodajte mleveni beli luk, seckanu papriku i šargarepu. Pržite dok povrće ne omekša, pa dodajte seckanu tikvicu. Začinite po želji i promešajte.
Pomešajte ječam i povrće
U tiganj sa povrćem dodajte i ječam, paradajz sos, pa lepo promešajte. Ako je potrebno još malo začinite i služite.
Pročitajte i ovo: Bakin recept za posni đuveč
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem