Sastojci:

  • 700 g brašna
  • 200 g masti
  • 1 kocka svežeg kvasca
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašika šećera
  • mlaka voda
  • med

Kako se prave vasilice:

Vasilice su pecivo koji se kod nas služi na Mali Božić. Mesi se mekano testo, a kada se Vasilice ispeku prelivaju se medom, a mi predlažemo da pospete i šećerom.

U mlaku vodite stavite šećer i izmrvite kvasac pa ostavite da nadođe. Izmešajte brašno i mast pa polako dodajte uskisli kvasac i so, umesite meko testo i podelite ga na manje lopte. Ostavite da testo naraste pa svaku loptu razvite u manju lepinju. Jednu lepinju razvijte oklagijom i isecite na trake koje ćete koristiti za ukras.

Ostale lepinje preklopite na sredini, formirajte ih u oblik hlepčića, a preko ukrasite trakicama od testa koje ste ostavili. Vasilice stavite u pleh obložen papirom za pečenje i ostavite da narastaju još desetak minuta. Pecite na temperaturi od 200 C, poslužite tople i prelivene medom. Možete ih posuti i šećerom.

Bonus video

TikTok/ its.chloeh Kako se pravilno dodaje kvasac u testo