Sastojci:
- 700 g brašna
- 200 g masti
- 1 kocka svežeg kvasca
- 1 kašičica soli
- 1 kašika šećera
- mlaka voda
- med
Kako se prave vasilice:
Vasilice su pecivo koji se kod nas služi na Mali Božić. Mesi se mekano testo, a kada se Vasilice ispeku prelivaju se medom, a mi predlažemo da pospete i šećerom.
U mlaku vodite stavite šećer i izmrvite kvasac pa ostavite da nadođe. Izmešajte brašno i mast pa polako dodajte uskisli kvasac i so, umesite meko testo i podelite ga na manje lopte. Ostavite da testo naraste pa svaku loptu razvite u manju lepinju. Jednu lepinju razvijte oklagijom i isecite na trake koje ćete koristiti za ukras.
Ostale lepinje preklopite na sredini, formirajte ih u oblik hlepčića, a preko ukrasite trakicama od testa koje ste ostavili. Vasilice stavite u pleh obložen papirom za pečenje i ostavite da narastaju još desetak minuta. Pecite na temperaturi od 200 C, poslužite tople i prelivene medom. Možete ih posuti i šećerom.
Bonus video
Najjednostavnija plazma torta od samo 4 sastojka
3 recepta za čorbe koje se brzo spremaju
Svinjetina iz rerne u sočnoj marinadi
Recept za podvarak sa slaninom i pilećim mesom
Čokoladni kolač sa kafom