Brzo i lako napravite slavski kolač na kojem će vam pozavideti i najiskusnije domaćice.

Sastojci i priprema:

- oko 1 kg brašna

- 500 ml vode

- 2 kašikice šećera

- 2 kašikice soli

- 2 dcl ulja

- 40 g svežeg kvasca

Kvasac stavimo sa šećerom i kašikom brašna da nadođe. Dodamo ulje, ostalu vodu (mlaku), i oko 400 g brašna. Mešamo sve ove sastojke zajedno sa nadošlim kvascem pa polagano dodajemo i ostatak brašna.

Mesimo sve dok se testo fino ne formira u jednu oblikovanu loptu, pokrijemo sa krpom iostavimo 30 minuta da naraste.

Zatim uzimamo dublju šerpu ili tepsiju, premažemo je sa malo ulja i pospemo sa brašnom.

Nadošlo testo premesimo, odvojimo jedan manji deo i od njega napravimo dno za šerpu, zatim od još jednog parčeta testa napravimo pletenicu a od ostatka nekoliko loptica.

Testo koje smo stavili na dno malo povućemo prema gore dase razvuče do polovine šerpe stavljamo lopticu, i od testa koje smo malo izdignuli prema gore isečemo tri trake od koje pletemo pletenicu. Završenu pletenicu podbacimo ispod loptice i tako radimo sve u krug, slažemo druge loptice..na sredinu stavljamo poslednju lopticu, a oko celog kolača ide pletenica koju smo prvo ispleli.

Kolač premažemo sa uljem, prekrijemo i ostavimo da stoji oko 20 minuta, za to vreme neka se rerna zagreva na 200 stepeni.

Pečemo kolač oko sat i po vremena, pred kraj pečenja skloniti foliju da lepo porumeni.

Ukrase lepiti sa na topao kolač, ne morate čekati da se hladi. Ja ih lepim sa šećerom i vodom, zatim kolač vratim u rernu na nekih 10 minuta da se peče na 200 stepeni.

Lepak za ukrase: 3 kašikice šećera sa 4 kašikice vode izmešati.

https://youtu.be/ieyAa3A-k5k

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: serpica.net