Nemojte da vas zavara naslov pa da odustanete od ovog recepta samo zato što zvuči preterano komplikovano. Jer nije!
Uz malo truda, čak i ako niste vični mešenju testa i razvlačenju, odnosno, ovoga puta sukanju kora, dobićete savršenu slanu ili slatku* pitu kojoj niko neće odoleti. Provereno, verujte.
POTREBNO JE:
za kore:
- 1 kg brašna za fina peciva
- 600 ml vode
- 2 kašike soli
- 2 kašike zejtina
za fil:
- 3 komada jaja
- 300 g sitnog sira
- 3 kašike zejtina
- opciono- zelje, blitva, kopriva, spanać…
PRIPREMANJE:
Umesiti glatko testo od svih sastojaka i podeliti ga u 4 lopte, pa
od svake lopte napraviti pet kuglica.
Kuglice, 4 komada, razviti oklagijom do veličine veće tacne, svaku premazati rastopljenim puterom i slagati ih jednu preko druge.
Petu kuglicu razviti i staviti preko, bez premazivanja
svaki kup je jedna obga- kora, u koju se razvlači oklagijom
kore filovati nadevom od sira i jaja, kojima se može dodati spanać, blitva, kopriva, zelje… (jaja razmuti i dodati im sir, a ukoliko se koristi povrće, potrebno je dobro ga oprati, iseckati pa preliti vrelom vodom i ocediti ili prodinstati na malo zejtina)
Svaku oblogu uviti kao rolat i ređati u podmazanom plehu pa poprskati s malo zejtina.
Staviti u renu zagrejanu na 200 stepeni pa kad pita počne da rumeni, smanjiti temperaturu na 170 stepeni
Viljuškom probati da li je pita ispečena.
Izvaditi iz rerne ako jeste, poprskati s malo vode i pokriti čistom krpom da se prohladi (ako nije vratiti još koji minut u rernu)
*za slatku pitu ne treba soliti testo s dve kašike šećera, već sa vrlo malo soli, a kao fil koristiti pekmez, rendane jabuke oceđene od soka.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu
Izvor: cakedobrogkuvanja.com
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom