Rad:


Sastojci:

Potrebno: 1/2 j mlakog mleka kocka kvasca (rastopiti u malo mleka i kockicu šećera) 3 jaja cela (prethodno malo umućena) malo soli korica limuna (ja sam stavila pomorandžu) mala šoljica ulja i oko 1kg. brašna

U vanglicu sipati mleko, rastopljen kvasac jaja so, korica limuna ulje i malo manje od 1 kg. brašna. Umutiti varjačamo da bude mekše nego za hleb. Testo pokriti kesom i ostaviti na toplo da naraste. Dva puta premesiti. Treći put razvući na malo pobrašnjiven sto debljine prst ipo. Vaditi čašom krofne i redjati u poslužavnik koji ste prethodno namazali uljem. Ostaviti da rastu oko pola sata stim da moraju biti pokriveni kesom. Pržiti u dubokom ulju stavljati po manje jer dosta narastu i pokriti poklopcem. Kad ih okrećete nemojte poklapati. Pržene krofne posuti prah šećerom ili ako deca vole raseći na pola i ubaciti džem.

Napomena:

Krofne stavljati na poslužavnik namazan uljem a ne posut brašnom, prvo sigurno se neće zalepiti drugo neće goreti brašno kada se prže.

Moji unučići kažu: Bako tvoje krofne su najlepše, e pa ja Vama želim i Vaše da budu najlepše . Prijatno!