1. U posudu sipajte mlaku vodu, dodajte svež kvasac, malo šećera i malo mleka. Ostavite oko pola sata da naraste.


Sastojci:

13 g svežeg kvasca

300 g crnog brašna

70 g belog brašna

30 g integralnog pšeničnog brašna

30 g integralnog ražanog brašna

1 kašičice soli

malo mleka

malo šećera

mlake vode po potrebi

2. U posudu za mešenje dodajte sve vrste brašna i so. U sredinu sipajte smesu s kvascem i dodajte mlaku vodu po potrebi.Pazite da testo ne bude previše tvrdo.

3. Mesite dovoljno dugo da se masa sjedini. Pokrijte testo vlažnom krpom i ostavite na sobnoj temperaturi da se diže tri-četiri sata. 

4. U međuvremenu testo premesite još najmanje tri puta. Ponovo ga premesite i podeliti na tri dela. 

5. Radnu površinu pospite mešavinom integralnog i belog brašna. Na brašno stavite deo testa i formirajte hleb. To uradite sa sva tri dela. 

6. Pleh pospite mešavinom brašna, pa spustite vekne tako da se ne dodiruju. Pokrijte salvetom i ostavite da odstoje oko pola sata. 

7. Hleb stavite u mlaku rernu i pecite prvo na jačoj temperaturi od oko 250 stepeni, pa posle dvadesetak minuta smanjite na 220 stepeni. Pecite oko 40 minuta. 

8. Kada je hleb pečen, isključite rernu i ostavite ga u rerni nekoliko sati. Na taj način kora će omekšati i biti mekano-hrskava.