1. Paradajz oljuštite i isecite na komadiće. Isecite luk na sitne komade.


Sastojci:

500 g belog brašna + još malo za kasnije mešenje

suvi kvasac 7 g

1 kašičica soli

1 kašičica bibera

prstohvat šećera

1 paradajz srednje velilčine

1 mala glavica crnog luka

5-6 listova svežeg bosiljka

ulje

1 belance

2. U tiganju zagrejte ulje i prodinstajte luk, dodajte iseckan paradajz, začinite po ukusu i ostavite da pusti sok, pa skloniti sa ringle. Stavite smesu u velikom cediljku i pritisnite nežno da se iscedi višak soka. Ostavite da se cedi 10 minuta. Nakon što ste iscedili sok, dodajte ga u hladnu vodu da biste dobili ukupno 280 ml tečnosti.

3. Prosejte brašno u veliku posudu, dodajte kvasac, šećer, so i biber. Promešajte dobro i sipajte tečnost paradajza. Mešajte drvenom kašikom dok brašno ne upije svu tečnost. Mesite još nekoliko minuta na pobrašnjenoj površini. Stavite testo u blago nauljenu činiju, pokriti folijom i ostaviti da raste jedan sat.

4. Naraslo testo stavite na pobrašnjenu površinu i dodajte mu nadev (proceđen paradajz i luk) i sitno iseckan bosiljak, pa blago premesite. Ako je previše lepljivo i tečno, dodajte još brašna.

5. Nauljite pleh za pečenje i obložite ga papirom za pečenje. U pleh stavite oblikovan hleb i ostavite da raste još 20 minuta.

6. Hleb premažite umućenim belancetom i pecite 45-50 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Pečen hleb ostavite da se ohladi pa ga isecite i poslužite.

Izvor: nashiterecepti.com