Domaćica ustaje rano, pre zore, da umesi česnicu. U testo stavlja metalni novčić (nekada se stavljao zlatnik), a za onog ko ga pronađe važi da će imati para tokom cele sledeće godine.

U nekim krajevima pored novčića u česnicu se zamese i drugi sitni predmeti izrezani od drenovog ili nekog drugog drveta. Svaki od tih predmeta predstavlja neki deo imovine: živinu, volove, krave, svinje, pčele, pa ko nađe koju od ovih oznaka, u tome će imati sreće te godine, na primer, ako nađe oznaku pčele- imaće dosta meda te godine ili oznaku vola- biće dobar orač.

U zavisnosti od kraja, česnica se nekada pravi bez kvasca, a nekad sa kvascem. Evo jednog recepta iz  šumadijskog kraja.

Pogledajte i Božićni običaji

Za česnicu vam je potrebno:

1kg brašna belog (oštrog, tip 400)

2 žumanceta

100 g masti

pola litra mleka

so, šećer

Testo

Mleko zagrejte da bude mlako i dodajte 1 kašičicu šećera i 1 kašičicu soli, i mešajte lagano dok se ne istope u mleku. Istopite mast, pa ga dodajte u brašno zajedno sa žumancima. Ovome dodajte i pripremljeno mleko i sve zajedno mešajte od 10 do 15 minuta dok masa testa ne postane kompaktna.

U umešano testo stavite dobro dezinfikovan novčić, a zatim još jednom premesite testo, da novčić ne bi bio vidljiv.

Testo za česnicu formirajte u okrugao oblik i spustite ga u tepsiju prethodno premazanu mašću ili margarinom. Odozgo ga premažite umućenim žumancetom. Ukrasite ga posebnim figurama od testa ili pletenicama.

Ovako napravljenu česnicu ostavite da naraste na toplom mestu do pola sata. Pecite je na 200 stepeni oko 50 minuta. Ispečenu česnicu pokrijte vlažnom krpom da malo omekša.

Posebno je važno da se česnica ne seče nožem, već da svako lomi svoje parče rukama.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusaIzvor: opanak.rs