Čeburek ili čebureki je vrsta brze hrane, lepinjice koje izgledom podsećaju na pancerote ili kalcone, testo je bez kvasca, a ukus je fantastičan. Potiču, pretpostavljate, naravno iz Turske.
Priprema testa:
- 500 g mekog brašna
- 250 ml vode
- 2 kašike ulja
- prstohvat soli
Nadev:
- 500 g mlevenog mesa
- 1 veća glavica crnog luka
- malo soli
- biber po ukusu
Priprema: Staviti brašno u veću posudu, napraviti udubljenje pa sipati vodu i ulje i malo posoliti. Umesiti testo. Testo mesite nešto duže, dok se sve lepo ne poveže i ne ujednači. Nekih 5 minuta. Testo je tvrđe i tako i treba i da bude. Ostavite ga 30 minuta da odstoji pokriveno krpom. Za to vreme iseckate sitno luk, pomešate sa mesom i začinima pa i meso premesite da se meso, luk i začini povežu. Testo podeliti na 12 jednakih delova i svaki oblikovati u lopticu. Ne mesite dugo jer će testo postati žilavije i teže se razvlačiti, ali ako vam se i to desi samo loptice ostavite malo da odstoje, otpustiće. Svaku lopticu razvući u krug ili približno krugu što tanje možete. Uzimati rukom nadev pa na polovinu kruga staviti. Prebaciti drugu polovinu i viljuškom stisnuti testo. Višak testa odseći. U veći tiganj usuti ulja kao kada pohujete pa spuštati čeburek da se peče na srednjoj vatri ravnomerno sa obe strane. Ne brinite neće biti masno. Ocediti pečeno na ubrus pa poslužiti. Odlično se slaže uz umućenu pavlaku u koju dodate belog luka i peršunovog lista. Prijatno!
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus