Grci su čuveni po pitama, bilo da su slane ili slatke. Danas vam predlažemo da isprobate njihovu poznatu cepkanu pitu sa sirom i šunkom, koja se preliva smesom od jaja i jogurta. Raskošna i sočna odličan je predlog za doručak ili večeru. Sastojci nisu skupi i uglavnom ih imate kod kuće, a priprema je nikad lakša.
- Sastojci:
- 450 g kora
- 2 jajeta
- 200 g jogurta
- 200 ml mleka
- 80 ml maslinovog ulja
- prstohvat šećera
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kašika brašna
- 100 ml vode
- susam
- Za punjenje:
- 350 g šunke
- 200 g tvrdog sira + 6 kriški
Priprema:
Sir i šunku izrendajte, a kore isecite na trake. U posudi pomešajte jaja, jogurt, mleko, ulje, šećer, so, vodu, prašak za pecivo i brašno. Dobro sjedinite. Smesa treba da bude kao za palačinke. Dobro nauljite vatrostalnu posudu i pospite prezlama, pa poređajte iseckane kore. Sipajte smesu od jaja preko, pa poređajte kriške sira. Preko pospite šunku i rendani sir, a onda stavite još jedan red seckanih kora, pa prelijte smesom od jaja. Pospite sirom i šunkom, pa poređajte još jedan red seckanih kora. Malo pritisnite rukama, pa prelijte smesom od jaja i pospite susamom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 30 minuta.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus