Grci su čuveni po pitama, bilo da su slane ili slatke. Danas vam predlažemo da isprobate njihovu poznatu cepkanu pitu sa sirom i šunkom, koja se preliva smesom od jaja i jogurta. Raskošna i sočna odličan je predlog za doručak ili večeru. Sastojci nisu skupi i uglavnom ih imate kod kuće, a priprema je nikad lakša. 

  • Sastojci: 
  • 450 g kora 
  • 2 jajeta 
  • 200 g jogurta
  • 200 ml mleka
  • 80 ml maslinovog ulja
  • prstohvat šećera
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica praška za pecivo 
  • 1 kašika brašna
  • 100 ml vode
  • susam
  • Za punjenje:
  • 350 g šunke
  • 200 g tvrdog sira + 6 kriški

Priprema:
Sir i šunku izrendajte, a kore isecite na trake. U posudi pomešajte jaja, jogurt, mleko, ulje, šećer, so, vodu, prašak za pecivo i brašno. Dobro sjedinite. Smesa treba da bude kao za palačinke. Dobro nauljite vatrostalnu posudu i pospite prezlama, pa poređajte iseckane kore. Sipajte smesu od jaja preko, pa poređajte kriške sira. Preko pospite šunku i rendani sir, a onda stavite još jedan red seckanih kora, pa prelijte smesom od jaja. Pospite sirom i šunkom, pa poređajte još jedan red seckanih kora. Malo pritisnite rukama, pa prelijte smesom od jaja i pospite susamom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 30 minuta. 

Izvor: Stvar ukusa