Sastojci:

  • 600 g zrelog paradajza
  • 2 kašike ulja (plus više za tiganj)
  • 1 luk
  • 1 čen belog luka
  • Nekoliko listova bosiljka
  • 350 g brašna
  • 7 g kvasca
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica origana
  • 1/2 kašičice šećera
Reept za sardinijsku pitu sa paradajzom idealna za doručak  Instagram/cosatipreparopercena

Recept za sardinijsku pitu sa paradajzom:

Za pitu sa paradajzom, prvo isecite luk i beli luk i stavite ih u veliku činiju. Isecite paradajz na male komade i sakupite vodu od paradajza odvojeno u malu posudu. Dodajte paradajz u činiju i dodajte seckani bosiljak, origano, so, ulje i brašno.

 U paradajz vodu izmrvite kvasac, dodajte šećer i promešajte. Dodajte kvasac i sve umesite rukama, dobićete veoma lepljivo testo. Stavite celofan i ostavite da se diže najmanje 2 sata. Nauljite pleh, lopaticom rasporedite testo, pokapajte uljem i pecite na 190 stepeni od 45 do 50 minuta.

Pita sa paradajzom je vrlo sočna, a ako volite da isprobavate razne pite, možda ćete želeti da napravite i pitu sa pire krompirom, šunkom i sirom.

Pročitajte kako se pravi pita sa šampinjonima u lisnatom testu

BONUS VIDEO

Recept za pitu sa piletinom i svežim sirom, od cepkane tortilje TikTok/hungryhappens

StvarUkusa