Sastojci:
- 180 g pirinča
- 400 g krompira
- 1 luk
- veza peršuna
- 2 jajeta
- šaka origana
- 100 g kačkavalja
- 100 g prezli
- so i biber po ukusu
- ulje
Recept za pržene valjuške:
Kako biste napravili ove valjuške, prvo u činiju sipajte pirinač. Isperite ga hladnom vodom, procedite i sipajte u šerpu. Prelijte vodom, posolite, i kuvajte. Dok se pirinač kuva isecite krompir, sipajte ga u drugu šerpu, prelijte vodom i dodajte so, pa kuvajte. Iseckajte luk.
Kuvani pirinač prebacite u činiju. Preko njega ispasirajte kuvani krompir kroz cediljku. Propržite luk u tiganju i ubacite ga u činiju sa pirinčem i krompirom. Iseckajte sitno peršun, pa dodajte i njega.
U posebnoj činijici razbijte dva jajeta. Od toha odvojite jedno žumance kašikom i umešajte u krompir sa pirinčem. Dodajte biber i origano i sve dobro promešajte. Isecite kačkavalj na dugačke, deblje trake. Navlažite ruke vodom, uzmite kašiku smese od krompira i napravite pljeskavicu na dlanu, pa ubacite kačkavalj u sredinu.
Ponovite postupak sa ostalim sastojcima i poređajte valjuške na dasku. Razmutite preostalo jaje. U posebnu činiju sipajte prezle. Svaku valjušku uvaljajte u jaje, pa u prezle. Pržite na ulju i servirajte. Možda ćete želeti da napravite i valjuške sa krompirom.
Pročitajte kako se prave najmekši kroketi punjeni sirom
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Godinama kuvate pasulj pogrešno – zbog ovoga vas nadima i umara
Domaći sladoled od nara je zvezda leta
Krompir zapečen sa sirom
Kako da napravite katalanski krem
Čokoladni kolač sa belim kremom u sredini