Sastojci:

  • 180 g pirinča
  • 400 g krompira
  • 1 luk
  • veza peršuna
  • 2 jajeta
  • šaka origana
  • 100 g kačkavalja
  • 100 g prezli
  • so i biber po ukusu
  • ulje
Zašto je koristan peršun?

Peršun obiluje vitaminom C i to u svom prirodnom obliku što je jako važno, jer ga na taj način organizam najlakše usvaja. Sadrži vlakna biljnog porekla, ugljene hidrate, pektine, flavonodie i fitoncide, roboflavin, nijacin i folnu kiselinu.

Pored vitamina C, peršun sadrži i vitamine A, B i E pa je odličan antioksidans i dobra podrška imunom sistemu organizma ukoliko se redovno konzumira. Pored vitamina, peršun sadrži i obilje minerala i oligoelemenata. U značajnim količinama sadrži gvožđe, fosfor, mangan, cink, kalcijum, kalijum, natrijum, magnezijum bakar, celulozu i sumpor.

Recept za pržene valjuške:

Kako biste napravili ove valjuške, prvo u činiju sipajte pirinač. Isperite ga hladnom vodom, procedite i sipajte u šerpu. Prelijte vodom, posolite, i kuvajte. Dok se pirinač kuva isecite krompir, sipajte ga u drugu šerpu, prelijte vodom i dodajte so, pa kuvajte. Iseckajte luk.

Kuvani pirinač prebacite u činiju. Preko njega ispasirajte kuvani krompir kroz cediljku. Propržite luk u tiganju i ubacite ga u činiju sa pirinčem i krompirom. Iseckajte sitno peršun, pa dodajte i njega.

U posebnoj činijici razbijte dva jajeta. Od toha odvojite jedno žumance kašikom i umešajte u krompir sa pirinčem. Dodajte biber i origano i sve dobro promešajte. Isecite kačkavalj na dugačke, deblje trake. Navlažite ruke vodom, uzmite kašiku smese od krompira i napravite pljeskavicu na dlanu, pa ubacite kačkavalj u sredinu.

Ponovite postupak sa ostalim sastojcima i poređajte valjuške na dasku. Razmutite preostalo jaje. U posebnu činiju sipajte prezle. Svaku valjušku uvaljajte u jaje, pa u prezle. Pržite na ulju i servirajte. Možda ćete želeti da napravite i valjuške sa krompirom.

Pročitajte kako se prave najmekši kroketi punjeni sirom

BONUS VIDEO

Kroketi od kormpira Izvor: Kroketi od kormpira

StvarUkusa