Pasulj prebranac bio je nezaobilazan na trpezama širom bivše Jugoslavije. Pored toga što se baš lako pravi, veoma je zasitan, te s toga ne čudi što su nekadašnje domaćice spremale ovo jelo koje je bilo ručak za dva do tri dana. Što se duže pasulj krčka, to će prebranac biti bolji. Odličan je "prazan" bez mesa, a ukoliko želite da napravite pravi gurmanski specijalitet možete da dodate suvo meso ili kobasice.
Sastojci:
700 gr pasulja
1 veći praziluk
1 veći crni luk
ulje
začinska paprika
tucana ljuta paprika
so, biber
lovorov list
Priprema:
Pasulj dobro operite, nalijte vodom, dodajte 2-3 kašike ulja, so, lovorov list i biber. Stavite pasulj da se kuva oko sat vremena. Za to vreme na ulju propržite na krugove naseckan praziluk i crni luk i dinstajte da dobro omekšaju. Dodajte u luk so, začinsku papriku i tucanu ljutu papriku. U vatrostalnu činiju stavite na dno jedan deo pasulja, pa preko pasulja dinstan luk, pa opet pasulj. Postupak ponavljajte dok ne utrošite sav materijal. Stavite činiju u rernu na 250 stepeni, još oko sat vremena. Vodite računa da vam ne uvri sva voda iz činije da pasulj ne bi bio previše suv. Ukoliko ima potrebe u toku pečenja dolivajte po malo vode.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus