Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PREBRANAC JE BIO NEZAOBILAZAN NA TRPEZI ŠIROM JUGOSLAVIJE: Najjednostavniji i najbolji recept

Autor Marija Brčić

Prebranac je omiljeno jelo koje svi obožavaju, a pravile su ga domaćice širom bivše Jugoslavije. Nikad prostoji recept, a imaćete ručak za nekoliko dana.

 Prebranac po jugoslovenskom receptu Izvor: Shutterstock

Pasulj prebranac bio je nezaobilazan na trpezama širom bivše Jugoslavije. Pored toga što se baš lako pravi, veoma je zasitan, te s toga ne čudi što su nekadašnje domaćice spremale ovo jelo koje je bilo ručak za dva do tri dana. Što se duže pasulj krčka, to će prebranac biti bolji. Odličan je "prazan" bez mesa, a ukoliko želite da napravite pravi gurmanski specijalitet možete da dodate suvo meso ili kobasice.

Sastojci:
700 gr pasulja
1 veći praziluk
1 veći crni luk
ulje
začinska paprika
tucana ljuta paprika
so, biber
lovorov list

Priprema:

Pasulj dobro operite, nalijte vodom, dodajte 2-3 kašike ulja, so, lovorov list i biber. Stavite pasulj da se kuva oko sat vremena. Za to vreme na ulju propržite na krugove naseckan praziluk i crni luk i dinstajte da dobro omekšaju. Dodajte u luk so, začinsku papriku i tucanu ljutu papriku. U vatrostalnu činiju stavite na dno jedan deo pasulja, pa preko pasulja dinstan luk, pa opet pasulj. Postupak ponavljajte dok ne utrošite sav materijal. Stavite činiju u rernu na 250 stepeni, još oko sat vremena. Vodite računa da vam ne uvri sva voda iz činije da pasulj ne bi bio previše suv. Ukoliko ima potrebe u toku pečenja dolivajte po malo vode.

Izvor: Stvar ukusa

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE

Šta ćete danas spremati? Ideje za brze, jednostavne i ukusne obroke te čekaju svakog dana na Viberu. PRIJAVI SE OVDE.

Više na ovu temu

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti