Mesna štrudla je jelo od mlevenog mesa koje je pomešano sa raznovrsnim začinima, pa formirano u obliku vekne ili rolata, a zatim pečeno ili dimljeno. Amerikanci obožavaju da je jedu, a bila je i omiljeno jelo američkog predsednika Ričarda Niksona. On je mesnu štrudlu učinio popularnom sedamdesetih godina, a recept po kojem mu je žena pravila se delio u Beloj kući. Kada se ispeče preliva se neobičnim umakom, a služi se za ručak, večeru ili slavsko predjelo.
- Sastojci:
- 170 g krutona sa ukusom belog luka
- 1/2 kašičice bibera
- 1/2 kašičice kajenskog bibera
- 1 kašičica mlevenog čilija
- 1 kašičica sušenog timijana
- 1/2 crnog luka
- 1 šargarepa
- 3 cela čena belog luka
- 1/2 crvene paprike
- 1 kg mlevenog mesa
- 1,5 kašičica soli
- 1 jaje
- Za preliv:
- 1/2 šolje kečapa
- 1 kašičica mlevenog kima
- malo vorčester sosa
- malo ljutog tabasko sosa
- 1 kašika meda
Priprema:
U blenderu pomešajte krutone, biber, kajenski biber, čili i timijan i dobro izblendirajte. Sipajte u neku posudu, pa u blender dodajte secakni crni luk, šargarepu, papriku i beli luk. Opet dobro izblendirajte. Dodajte u onu posudu gde su krutoni. Dodajte i mleveno meso, pa posolite. Stavite i jaje i dobro sjedinite rukama. Stavite smesu sa mlevenim mesom u užu pravougaonu posudu i lepo utisnite. Na pleh stavite pek papir, pa okrenite posudu sa mesom na dole i sklonite je. Na sredini pleha treba da ostane samo pravougaona smesa od mesa. Pecite u zagrejanoj rerni na 170°C. Pomešajte kečap, kim, vorčester i tabasko sos, kao i med, pa pred kraj pečenja premažite mesnu štrudlu. Nekih 10-15 minuta pred kraj.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLAVSKO PREDJELO i osvojite VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus