Mesna štrudla je jelo od mlevenog mesa koje je pomešano sa raznovrsnim začinima, pa formirano u obliku vekne ili rolata, a zatim pečeno ili dimljeno. Amerikanci obožavaju da je jedu, a bila je i omiljeno jelo američkog predsednika Ričarda Niksona. On je mesnu štrudlu učinio popularnom sedamdesetih godina, a recept po kojem mu je žena pravila se delio u Beloj kući. Kada se ispeče preliva se neobičnim umakom, a služi se za ručak, večeru ili slavsko predjelo. 

  • Sastojci:
  • 170 g krutona sa ukusom belog luka 
  • 1/2 kašičice bibera
  • 1/2 kašičice kajenskog bibera
  • 1 kašičica mlevenog čilija
  • 1 kašičica sušenog timijana
  • 1/2 crnog luka
  • 1 šargarepa
  • 3 cela čena belog luka
  • 1/2 crvene paprike
  • 1 kg mlevenog mesa 
  • 1,5 kašičica soli
  • 1 jaje
  • Za preliv:
  • 1/2 šolje kečapa
  • 1 kašičica mlevenog kima
  • malo vorčester sosa 
  • malo ljutog tabasko sosa 
  • 1 kašika meda

Priprema:
U blenderu pomešajte krutone, biber, kajenski biber, čili i timijan i dobro izblendirajte. Sipajte u neku posudu, pa u blender dodajte secakni crni luk, šargarepu, papriku i beli luk. Opet dobro izblendirajte. Dodajte u onu posudu gde su krutoni. Dodajte i mleveno meso, pa posolite. Stavite i jaje i dobro sjedinite rukama. Stavite smesu sa mlevenim mesom u užu pravougaonu posudu i lepo utisnite. Na pleh stavite pek papir, pa okrenite posudu sa mesom na dole i sklonite je. Na sredini pleha treba da ostane samo pravougaona smesa od mesa. Pecite u zagrejanoj rerni na 170°C. Pomešajte kečap, kim, vorčester i tabasko sos, kao i med, pa pred kraj pečenja premažite mesnu štrudlu. Nekih 10-15 minuta pred kraj. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLAVSKO PREDJELO i osvojite VREDNE NAGRADE