Kada dođu hladniji dani zna se da su na redu sarme i pasulj. Ova dva zimska jela Srbi obožavaju, a ako želite da napravite pasulj za kojim će svi poludeti, naš predlog je da isprobate i ovaj recept. Kuva se za celom glavicom luka zbog posebne arome, a onda mu se umesto suvog mesa dodaju rebarca, slanina i aromatični začini koji kada se ukombinuju pasulju daju poseban šmek.
- Sastojci:
- 500 g pasulja
- 3 crna luka
- 4 lovorova lista
- 2 kašike ulja
- 1,2 kg svinjskih rebara
- 200 g slanine
- 2 šargarepe
- 5 čenova belog luka
- 500 ml paradajz sosa
- 1 kašika paradajz paste
- 1 kašičica korijandera
- 1 kašičica timijana
- 1 kašičica estragona
- 1 veza peršuna
Priprema:
U šerpu stavite pasulj i sipajte vodu, pa ostavite da proključa. Zatim promenite vodu i dodajte jedan ceo luk i lovorovo lišće, pa sipajte ulje i poklopite. Kuvajte sat vremena, a za to vreme u tiganju na malo ulja propržite seckanu slaninu. Izvadite iz tiganja i u istom prooržite rebarca. I njih izvadite i dodajte sitno seckani crni luk (2 komada) i šargarepu. Kada omekša dodajte i mleveni beli luk, pa posolite i pobiberite. Promešajte i sipajte paradajz sos i paradajz pastu, pa pospite korijanderom, timijanom i estragonom. Ponovo promešajte. Iz pasulja izvadite crni luk i lovorovo lišće, a zatim dodajte slaninu, meso i paradajz sos. Lepo promešajte i poklopite, pa kuvajte još pola sata. U gotovo jelo dodajte seckani peršun.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem