Kada dođu hladniji dani zna se da su na redu sarme i pasulj. Ova dva zimska jela Srbi obožavaju, a ako želite da napravite pasulj za kojim će svi poludeti, naš predlog je da isprobate i ovaj recept. Kuva se za celom glavicom luka zbog posebne arome, a onda mu se umesto suvog mesa dodaju rebarca, slanina i aromatični začini koji kada se ukombinuju pasulju daju poseban šmek

  • Sastojci: 
  • 500 g pasulja 
  • 3 crna luka 
  • 4 lovorova lista 
  • 2 kašike ulja 
  • 1,2 kg svinjskih rebara 
  • 200 g slanine 
  • 2 šargarepe 
  • 5 čenova belog luka 
  • 500 ml paradajz sosa 
  • 1 kašika paradajz paste 
  • 1 kašičica korijandera 
  • 1 kašičica timijana 
  • 1 kašičica estragona 
  • 1 veza peršuna 

Priprema:

U šerpu stavite pasulj i sipajte vodu, pa ostavite da proključa. Zatim promenite vodu i dodajte jedan ceo luk i lovorovo lišće, pa sipajte ulje i poklopite. Kuvajte sat vremena, a za to vreme u tiganju na malo ulja propržite seckanu slaninu. Izvadite iz tiganja i u istom prooržite rebarca. I njih izvadite i dodajte sitno seckani crni luk (2 komada) i šargarepu. Kada omekša dodajte i mleveni beli luk, pa posolite i pobiberite. Promešajte i sipajte paradajz sos i paradajz pastu, pa pospite korijanderom, timijanom i estragonom. Ponovo promešajte. Iz pasulja izvadite crni luk i lovorovo lišće, a zatim dodajte slaninu, meso i paradajz sos. Lepo promešajte i poklopite, pa kuvajte još pola sata. U gotovo jelo dodajte seckani peršun. 

BONUS VIDEO: 

Kurir televizija MAJSTORICA ZA ČVARKE OTKRILA ORIGINALNI RECEPT: Samo OVAKO se spremaju najbolje "bombone od svinje" (KURIR TELEVIZIJA)

Izvor: Stvar ukusa