Sastojci:
Za pirinač:
- 240 g pirinča
- 3 kašike putera
- 2 kašike maslinovog ulja
- 3 kuka sitno iseckana
- 3 čena belog luka, sitno iseckana
- 120 ml suvog belog vina
- 1,5 l pilećeg ili povrtnog bujona
- 120 g rendanog parmezana
- so, po ukusu
- rendana kora 1/2 limuna
- šaka sveže nane, vrlo sitno iseckane
Za povrće:
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 tikvica, iseckana na kockice
- 100 g boranije, očišćene i isečene na komade
- 60 g graška
- šaka bebi spanaća, opranog, osušenog i iseckanog
- so, po ukusu
Recept za rižoto sa zelenim povrćem:
Za ovaj rižoto, prvo sipajte bujon u šerpu i lagano ga zagrejte do ključanja, pa držite na laganoj vatri. U veliki tiganj dodajte jednu kašiku putera i maslinovog ulja, zagrejte na srednjoj vatri, zatim dodajte luk i prstohvat soli i pržite dok ne omekša i ne postane providno, oko 3 do 5 minuta, dodajte beli luk i pržite još jedan minut.
Dodajte pirinač, i pržite sa lukom oko minut, zatim dodajte vino i kuvajte dok se ne zgusne. Kada se zgusne, počnite da dodajete jednu po jednu kutlaču bujona i ostavite da se kuva. Nastavite ovaj postupak oko 22 do 25 minuta ili dok pirinač ne bude al dente, u međuvremenu, kuvajte povrće.
U veliki tiganj dodajte maslinovo ulje, zagrejte na srednje jakoj vatri, dodajte tikvice i boraniju zajedno sa prstohvatom soli. Propržite dok ne počne da dobija malo boje, ali izbegavajte da se prekuva, maksimalno vreme kuvanja je oko 5 minuta.
Kada je pirinač gotov, dodajte kuvano povrće, grašak i spanać, začinite solju, dodajte poslednju kutlaču bujona, puter i sir, poklopite i ostavite 5 minuta.
Posle 5 minuta, skinite poklopac, dodajte nanu i koru limuna, promešajte i odmah uživajte! Možda ćete želeti da napravite i kako da napravite rižoto sa sremušem.
Pročitajte kako se pravi posni rižoto sa tikvicama i paradajzom
BONUS VIDEO
StvarUkusa