Sastojci:

Za pirinač:

  • 240 g pirinča
  • 3 kašike putera
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 3 kuka sitno iseckana
  • 3 čena belog luka, sitno iseckana
  • 120 ml suvog belog vina
  • 1,5 l pilećeg ili povrtnog bujona
  • 120 g rendanog parmezana
  • so, po ukusu
  • rendana kora 1/2 limuna
  • šaka sveže nane, vrlo sitno iseckane

Za povrće:

  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 tikvica, iseckana na kockice
  • 100 g boranije, očišćene i isečene na komade
  • 60 g graška
  • šaka bebi spanaća, opranog, osušenog i iseckanog
  • so, po ukusu
Zašto je zdravo jesti tikvice?

Tikvice imaju malo kalorija. Bogate su vlaknima koja su dobra za probavu i utiču na smanjenje upalnih procesa u organizmu, ali i doprinose tome da nivo šećera i holesterola u krvi bude u granicama normale. Tikvice su dobar izvor vitamina A, C, K, kalijuma, mangana i magnezijuma. U tikvicama vitamin A postoji u formi beta-karotena, koji je poznat kao snažan antioksidans.

Recept za rižoto sa zelenim povrćem:

Za ovaj rižoto, prvo sipajte bujon u šerpu i lagano ga zagrejte do ključanja, pa držite na laganoj vatri. U veliki tiganj dodajte jednu kašiku putera i maslinovog ulja, zagrejte na srednjoj vatri, zatim dodajte luk i prstohvat soli i pržite dok ne omekša i ne postane providno, oko 3 do 5 minuta, dodajte beli luk i pržite još jedan minut.

Dodajte pirinač, i pržite sa lukom oko minut, zatim dodajte vino i kuvajte dok se ne zgusne. Kada se zgusne, počnite da dodajete jednu po jednu kutlaču bujona i ostavite da se kuva. Nastavite ovaj postupak oko 22 do 25 minuta ili dok pirinač ne bude al dente, u međuvremenu, kuvajte povrće.

U veliki tiganj dodajte maslinovo ulje, zagrejte na srednje jakoj vatri, dodajte tikvice i boraniju zajedno sa prstohvatom soli. Propržite dok ne počne da dobija malo boje, ali izbegavajte da se prekuva, maksimalno vreme kuvanja je oko 5 minuta.

Kada je pirinač gotov, dodajte kuvano povrće, grašak i spanać, začinite solju, dodajte poslednju kutlaču bujona, puter i sir, poklopite i ostavite 5 minuta.
Posle 5 minuta, skinite poklopac, dodajte nanu i koru limuna, promešajte i odmah uživajte! Možda ćete želeti da napravite i kako da napravite rižoto sa sremušem.

Pročitajte kako se pravi posni rižoto sa tikvicama i paradajzom

BONUS VIDEO

00:50
Recept za rižoto salatu sa tunjevinom i graškom Izvor: Instagram/lacucinadivane

StvarUkusa