Sastojci:
- 30 g sremuša
- 15 g spanaća
- 1 l pilećeg ili povrtnog bujona
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 veliki luk, iseckan
- 2 čena belog luka, naseckana
- 300 g pirinča
- 200 ml suvog belog vina
- 80 g putera, isečenog na kockice
- 30 g parmezana
Recept za rižoto sa sremušem:
Kako biste napravili ovaj rižoto, prvo ubacite sav sremuš (odvojite 1 list) i spanać u blender i umutite sa 100 g bujona, dok ne dobijete glatku, svetlo zelenu tečnost. Ostatak bujona stavite u šerpu i lagano zagrejte. U drugoj šerpi zagrejte maslinovo ulje, pa dodajte crni luk i beli luk i prstohvat soli.
Pržite oko 7 minuta, mešajući da luk postane providan, a zatim dodajte pirinač i mešajte još minut. Sipajte vino i mešajte dok se sve ne upije, pa ulijte malo vrelog bujona i mešajte da upije. Nastavite polako da dodajete sastojke, malo po malo i često mešajte.
Umutite puter i parmezan, umešajte pire od sremuša i začinite solju i biberom, pa poklopite poklopcem i ostavite da odstoji 5 minuta pre serviranja. Sitno nasecite list sremuša i pospite njime i parmezanom. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i posni rižoto sa tikvicama i paradajzom.
Pročitajte kako se pravi rižoto od pirinča i crnog pasulja
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.