Sastojci:

  • 30 g sremuša
  • 15 g spanaća
  • 1 l pilećeg ili povrtnog bujona
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 veliki luk, iseckan
  • 2 čena belog luka, naseckana
  • 300 g pirinča
  • 200 ml suvog belog vina
  • 80 g putera, isečenog na kockice
  • 30 g parmezana
Zašto je korisno da jedete sremuš?

Sremuš se ubraja u superhranu. Vrlo je bogat vitaminima, mineralima i antioksidansima. Ima nizak sadržaj kalorija. Odličan je za jačanje imuniteta i zbog svojih svojstava dobar je za poboljšavanje cirkulacije. Bogat je vlaknima pa samim time je pogodan za varenje, i stimuliše rad želuca. Ima antiinflamatorna i antibakterijska svojstva.

Recept za rižoto sa sremušem:

Kako biste napravili ovaj rižoto, prvo ubacite sav sremuš (odvojite 1 list) i spanać u blender i umutite sa 100 g bujona, dok ne dobijete glatku, svetlo zelenu tečnost. Ostatak bujona stavite u šerpu i lagano zagrejte. U drugoj šerpi zagrejte maslinovo ulje, pa dodajte crni luk i beli luk i prstohvat soli.

Pržite oko 7 minuta, mešajući da luk postane providan, a zatim dodajte pirinač i mešajte još minut. Sipajte vino i mešajte dok se sve ne upije, pa ulijte malo vrelog bujona i mešajte da upije. Nastavite polako da dodajete sastojke, malo po malo i često mešajte.

Umutite puter i parmezan, umešajte pire od sremuša i začinite solju i biberom, pa poklopite poklopcem i ostavite da odstoji 5 minuta pre serviranja. Sitno nasecite list sremuša i pospite njime i parmezanom. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i posni rižoto sa tikvicama i paradajzom.

Pročitajte kako se pravi rižoto od pirinča i crnog pasulja

BONUS VIDEO

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:00
Loaded: 0%
Remaining Time 0:00
 
Stream Type LIVE
Stream Type LIVE
Recept za rižoto salatu sa tunjevinom i graškom Izvor: Recept za rižoto salatu sa tunjevinom i graškom

StvarUkusa