Sastojci:
- 1 kg višenamenskog brašna
- 2 i 1/4 kašičice instant kvasca
- 2 kašike šećera
- 1 kašika krupne soli
- 360 ml mlake vode
- 2 kašike otopljenog putera
- 110 g rendane mocarele
- 110 g rendane gaude
Za premaz od jaja:
- 1 umućeno jaje
- krupna so
Za kuvanje:
- 2,5 l vode
- 80 g sode bikarbone
Za sos od piva i sira:
- 4 kašike putera
- 110 g višenamenskog brašna
- 240 ml mleka
- 120 ml piva
- 1 kašika senfa u zrnu
- 220 g kačkavalja
- So i biber po ukusu
Recept za domaće perece punjene sirom:
Kako biste napravili perece, u posudu dodajte brašno, so, šećer i kvasac, promešajte, zatim dodajte vodu i puter i mesite mikserom na srednjoj brzini 3-5 minuta ili dok se ne formira testo. Kada se testo sjedini, oblikujte ga u kuglu i stavite je u nauljenu posudu (ne zaboravite da nauljite i vrh testa) i ostavite da naraste dok se ne udvostruči. Ubacite gaudu i mocarelu u zamrzivač.
Prebacite naraslo testo na blago pobrašnjenu površinu, podelite ga na 8 jednakih delova, zatim ih pokrijte i ostavite da odstoje 10 minuta. Dok se odmaraju, pripremite šerpu za oblikovanje pereca i zagrejte rernu na 230 stepeni C. Obložite 2 pleha papirom za pečenje i ostavite sa strane. Napunite veliku, ali donekle plitku šerpu vodom i prokuvajte je, dok voda ključa, oblikujte perece.
Svaki komad testa razvaljajte u valjak dužine 35-45 cm, zatim ga što više spljoštite, pospite sirom, preklopite, zatvorite, uvijte i oblikujte perecu. Stavite ih na jedan od pripremljenih plehova za pečenje, kada voda proključa, dodajte sodu bikarbonu i promešajte. Stavljajte po nekoliko pereca u ključalu vodu, ostavite ih unutra 45 sekundi, prebacite na drugi pripremljeni pleh i nastavite sa ostatkom. Premažite jajetom vrh pereca, pospite solju i pecite na gornjoj rešetki 15 minuta ili dok ne porumene. Dok se peku, napravite umak.
U šerpu dodajte puter. Kada se otopi, umešajte brašno i kuvajte 1 minut, zatim dodajte pivo i mleko, kuvajte uz neprestano mešanje dok se ne zgusne, pa začinite solju, biberom i senfom, pa umutite sir i kuvajte uz mešanje dok se sir potpuno ne otopi. Ostavite sa strane i servirajte sa sa svežim, toplim perecama. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i jednostavne domaće perece.
Pročitajte kako se prave pogačice sa ukusom pereca
BONUS VIDEO
StvarUkusa
