Tikvice su omiljeno letnje površe i od njih možete da pripremate najrazličitija lagana jela. U sve idu, možete pitu, ručak, sos za pastu, paštetu, čak i kolač sa čokoladom i tikvicama. Deluje kao čudna kombinacija, ali obavezno probajte, oduševićete se.
ROLNICE OD BELOG MESA I TIKVICA
Sastojci:
- 2 tikvice
- 500 g pilećeg filea
- 50 g majoneza
- 100 g tvrdog sira po želji
- 2 paradajza
- 20 g prezli
- 20 g parmezana
Priprema:
Belo meso isecite na tanje šnicle, pokrijte providnom folijom, pa ga malo izlupajte čekićem za meso. Posolite i pobiberite, pa premažite majonezom. Preko stavite parče sira i krišku paradajza, pa urolajte. Tikvice isecite na tanke kriške, pa stavite dve, jednu pored druge i malo preklopite. Preko stavite meso i urolajte. Zatvorite čačkalicom. Poređajte na pleh obložen pek papirom. Pospite prezlama i parmezanom. Pecite na 180°C oko 30 minuta.
IZLIVENA PITA SA TIKVICAMA I KREM SIROM
Sastojci:
- 2 tikvice
- 2 mlada bela luka
- 4 jajeta
- 300 ml mleka
- 300 g krema sira
- 100 g tvrdog sira
- 2 kašike brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- veza mirođije
Priprema:
Tikvice, beli luk i mirođiju sitno iseckajte. Stavite ih u pleh obložen pek papirom, posolite, dodajte maslinovo ulje. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 20 minuta. Umutite jaja sa krem sirom, dodajte mleko, prašak za pecivo, brašno, so, biber i mirođiju u vatrostalnoj posudi. Ispečeno povrće sipajte u smesu sa jajima i promešajte. Pospite rendanim sirom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 25 minuta.
PAŠTETA OD TIKVICA
Sastojci:
- 3 srednje tikvice
- 1 glavica luka
- 2 čena belog luka
- 2 kašike maslinovog ulja
- 2 kašike kisele pavlake
- 1 vezica peršuna
- 1 kašika limunovog soka
- so, biber
Priprema:
Oprane i očišćene tikvice narendajte i posolite, pa ostavite da odstoje par minuta, a zatim ih ocedite. Sitno iseckajte crni i beli luk i peršun. Na ulju propržite i jedan i drugi luk, pa dodajte tikvice i dinstajte umerenoj temperaturi uz mešanje sve dok ne ispari višak tečnosti. Dodajte kiselu pavlaku, pa sve zalijte limunovim sokom i začinima po ukusu. Sve prebacite u blender ili ispasirajte štapnim mikserom. Namaz ostavite da se ohladi, a ukoliko vam preostane nakon obroka čuvajte ga u staklenoj teglici u frižideru.
MUSAKA SA TIKVICAMA I PARADAJZOM
Sastojci:
- 1 kg tikvica
- mirođija
- 50 ml maslinovog ulja
- 2-3 čena belog luka
- 80 g tvrdog sira
- 80 g sira čedar
- 3 jajeta
- 160 ml mleka
- 6 kašika brašna
- čeri paradajz
Priprema:
Tikvice isecite na kockice, a sireve izrendajte. U činiji pomešajte seckanu mirođiju, maslinovo ulje i mleveni beli luk, promešajte i ostavite 10-ak minuta. Jaja umutite, pa dodajte mleko i brašno i lepo sjedinite. Začinite po želji i promešajte. Dodajte u jaja smesu sa mirođijom. Promešajte, pa dodajte i rendani sir (malo ostavite da pospete i jelo). Smesu sipajte u tikvice i promešajte. Zatim poređajte u nauljenu vatrostalnu posudu. Preko stavite čeri isečen na pola. Pospite preostalim sirom. Pecite na 180°C nekih sat vremena.
ČOKOLADNI KOLAČ SA TIKVICAMA
Sastojci:
- 2 jajeta
- 3/4 šolje jogurta
- 1/4 šolje ulja
- 2 kašičice vanila ekstakta
- 2 šolje brašna
- 2 šolje šećera
- 1/2 šolje kakaoa
- 1,5 kašičica cimeta
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1 kašičica soli
- 2 šolje izrendanih tikvica
Za čokoladni preliv:
- 150 ml slatke pavlake
- 1 šolja šećera
- 1/4 kašičice vanila ekstrakta
- 1/4 šolje istopljenog putera
- 120 ml istopljene tamne čokolade
Priprema:
Pomešajte jaja, ulje, jogurt i vanilu, pa umutite žicom. Zatim prosejte brašno, šećer, kakao, cimet, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so i promešajte. Dodajte smedu od jaja i opet promešajte. Zatim dodajte izrendane tikvice i kašikom promešajte. Stavite testo u kalup obložen pek papirom i pecite 30 minuta na 180°C. Kada se ispeče uklonite pek papir.
Za čokoladni preliv: U posudi mikserom umutite slatku pavlaku, šećer, vanilu, istopljen puter i čokoladu. Dobijenom smesom premažite tortu.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus