Tikvice su omiljeno letnje površe i od njih možete da pripremate najrazličitija lagana jela. U sve idu, možete pitu, ručak, sos za pastu, paštetu, čak i kolač sa čokoladom i tikvicama. Deluje kao čudna kombinacija, ali obavezno probajte, oduševićete se. 

ROLNICE OD BELOG MESA I TIKVICA

Belo meso urolano u tikvice
Printscreen/YT/Appetizing.tv-Chicken Recipes 

Sastojci:

  • 2 tikvice
  • 500 g pilećeg filea
  • 50 g majoneza
  • 100 g tvrdog sira po želji
  • 2 paradajza
  • 20 g prezli
  • 20 g parmezana

Priprema:

Belo meso isecite na tanje šnicle, pokrijte providnom folijom, pa ga malo izlupajte čekićem za meso. Posolite i pobiberite, pa premažite majonezom. Preko stavite parče sira i krišku paradajza, pa urolajte. Tikvice isecite na tanke kriške, pa stavite dve, jednu pored druge i malo preklopite. Preko stavite meso i urolajte. Zatvorite čačkalicom. Poređajte na pleh obložen pek papirom. Pospite prezlama i parmezanom. Pecite na 180°C oko 30 minuta.

IZLIVENA PITA SA TIKVICAMA I KREM SIROM

Izlivena pita sa tikvicama
Printscreen/YT/ Home kitchen with Danny 

Sastojci:

  • 2 tikvice
  • 2 mlada bela luka
  • 4 jajeta
  • 300 ml mleka
  • 300 g krema sira
  • 100 g tvrdog sira
  • 2 kašike brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • veza mirođije

Priprema:

Tikvice, beli luk i mirođiju sitno iseckajte. Stavite ih u pleh obložen pek papirom, posolite, dodajte maslinovo ulje. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 20 minuta. Umutite jaja sa krem sirom, dodajte mleko, prašak za pecivo, brašno, so, biber i mirođiju u vatrostalnoj posudi. Ispečeno povrće sipajte u smesu sa jajima i promešajte. Pospite rendanim sirom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 25 minuta.

PAŠTETA OD TIKVICA

Namaz od tikvica
Shutterstock 

Sastojci:

  • 3 srednje tikvice
  • 1 glavica luka
  • 2 čena belog luka
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 2 kašike kisele pavlake
  • 1 vezica peršuna
  • 1 kašika limunovog soka
  • so, biber

Priprema:

Oprane i očišćene tikvice narendajte i posolite, pa ostavite da odstoje par minuta, a zatim ih ocedite. Sitno iseckajte crni i beli luk i peršun. Na ulju propržite i jedan i drugi luk, pa dodajte tikvice i dinstajte umerenoj temperaturi uz mešanje sve dok ne ispari višak tečnosti. Dodajte kiselu pavlaku, pa sve zalijte limunovim sokom i začinima po ukusu. Sve prebacite u blender ili ispasirajte štapnim mikserom. Namaz ostavite da se ohladi, a ukoliko vam preostane nakon obroka čuvajte ga u staklenoj teglici u frižideru.

MUSAKA SA TIKVICAMA I PARADAJZOM

Musaka sa tikvicama i paradajzom
Printscreen/YT/ Frische Rezepte 

Sastojci:

  • 1 kg tikvica
  • mirođija
  • 50 ml maslinovog ulja
  • 2-3 čena belog luka
  • 80 g tvrdog sira
  • 80 g sira čedar
  • 3 jajeta
  • 160 ml mleka
  • 6 kašika brašna
  • čeri paradajz

Priprema:

Tikvice isecite na kockice, a sireve izrendajte. U činiji pomešajte seckanu mirođiju, maslinovo ulje i mleveni beli luk, promešajte i ostavite 10-ak minuta. Jaja umutite, pa dodajte mleko i brašno i lepo sjedinite. Začinite po želji i promešajte. Dodajte u jaja smesu sa mirođijom. Promešajte, pa dodajte i rendani sir (malo ostavite da pospete i jelo). Smesu sipajte u tikvice i promešajte. Zatim poređajte u nauljenu vatrostalnu posudu. Preko stavite čeri isečen na pola. Pospite preostalim sirom. Pecite na 180°C nekih sat vremena.

ČOKOLADNI KOLAČ SA TIKVICAMA

5 recepta za odlična i lagana jela sa tikvicama
Foto: Printscreen / YT zaljubicete-se-na-prvi-zalogaj-u-ovaj-cudan-spoj-ukusa-cokoladna-torta-sa-tikvicama-2

Sastojci:

  • 2 jajeta
  • 3/4 šolje jogurta
  • 1/4 šolje ulja
  • 2 kašičice vanila ekstakta
  • 2 šolje brašna
  • 2 šolje šećera
  • 1/2 šolje kakaoa
  • 1,5 kašičica cimeta
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1 kašičica soli
  • 2 šolje izrendanih tikvica

Za čokoladni preliv:

  • 150 ml slatke pavlake
  • 1 šolja šećera
  • 1/4 kašičice vanila ekstrakta
  • 1/4 šolje istopljenog putera
  • 120 ml istopljene tamne čokolade

Priprema:

Pomešajte jaja, ulje, jogurt i vanilu, pa umutite žicom. Zatim prosejte brašno, šećer, kakao, cimet, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so i promešajte. Dodajte smedu od jaja i opet promešajte. Zatim dodajte izrendane tikvice i kašikom promešajte. Stavite testo u kalup obložen pek papirom i pecite 30 minuta na 180°C. Kada se ispeče uklonite pek papir.

Za čokoladni preliv: U posudi mikserom umutite slatku pavlaku, šećer, vanilu, istopljen puter i čokoladu. Dobijenom smesom premažite tortu.

Izvor: Stvar ukusa