Sastojci:
Za karfiol:
- 1 glavica karfiola
- 1 komad putera
- 5 kašika ulja
- 1 kašičica kurkume
- 1 kašičica meda
- 2 čena belog luka
- 2 kašike prezli
- 2 kašike parmezana
Za umak od spanaća:
- 3 stabljike celera
- 3 šake spanaća
- ostatak smese putera i belog luka
- 1 avokado
- 1 ljubičasti luk
Recept za začinjene pečene cvetove karfiola:
Kako biste pripremili karfiol, prvo iseckajte cvetove i ubacite ih u činiju. Posolite vodu, dodajte seckani limun, prokuvajte i prelijte preko karfiola. Ostavite da odstoji u ključaloj vodi 1 minut, a zatim izvadite cvetnice karfiola. U lonac ubacite 1 komad putera i 5 kašika ulja, pa pustite da provri. Zatim ubacite 1 kašičicu kurkume i 1 kašičicu meda. Mešajte dok se krčka.
Narendajte na dasci 2 čena belog luka i ubacite ga u šerpu, pa nastavite da mešate. Prebacite zatim u činiju. U drugoj činiji pomešajte 2 kašike prezli i 2 kašike parmezana. Svaki cvet karfiola umočite u smesu sa puterom i kurkumom, pa uvaljajte u mešavinu parmezana i prezli. Poređajte na pleh obložen papirom za pečenje i pecite u rerni na 200°C tokom 25-30 minuta.
U međuvremenu iseckajte celer, prebacite ga na tiganj, dodajte spanać i dinstajte dok ne usahne. Prebacite u blender i zatim dodajte preostalu smesu putera, belog luka i kurkume. Dodajte jedan avokado i sve zajedno blendirajte. Na svaki tanjir stavite po kašiku ovog umaka i par pečenih cvetova karfiola. Pored stavite trakice ljubičastog luka. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i karfiol sa belim lukom iz rerne.
Pročitajte i kako se pravi pohovani karfiol preliven sosom od sira
BONUS VIDEO
StvarUkusa
