Od zove se ne pravi samo sok. Isprobajte ovaj domaći recept.
Sastojci:
- 2 kg šećera
- 7 l vode
- 3 kg plodova zove bez peteljki
- 200 g mrvljenog kvasca
Priprema:
1. Šećer prokuvajte s vodom i dodajte zovu. Sve ponovo zagrejte ali da ne proključa i ostavite da se ohladi. Tad dodajte kvasac i sve izručite u stakleni balon.
2. Zatvorite plutanim zatvaračem kroz koji ste provukli staklenu cev čiji se drugi slobodan kraj potapa u sud s vodom da bi mehurići vazduha nesmetano izlazili iz balona kroz vodu i da se vazduh ne vraća u zapušen balon.
3. Kako bi se fermentacija obavila optimalnom brzinom, balon čuvajte na temperaturi od oko 20 stepeni. Intenzivno vrenje traje 8-10 dana. Proces je dosta buran, a nastavlja se nakon ovog vremena još 8-10 nedelja, ovaj put tihom fermentacijom. Tad bi trebalo da se sadržaj nataložio i vino izbistrilo.
4. Tečnost procedite u staaklene flaše, zatvorite i čuvajte u hladnoj prostoriji. Ovo vino možete da čuvate i nekoliko godina i da ne izgubi na lekovitosti.
5. Koristi se protiv gripoznih stanja, kod bronhitisa i upale pluća.
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom