Od zove se ne pravi samo sok. Isprobajte ovaj domaći recept.

Sastojci:

  • 2 kg šećera
  • 7 l vode
  • 3 kg plodova zove bez peteljki
  • 200 g mrvljenog kvasca

Priprema:

1. Šećer prokuvajte s vodom i dodajte zovu. Sve ponovo zagrejte ali da ne proključa i ostavite da se ohladi. Tad dodajte kvasac i sve izručite u stakleni balon.

2. Zatvorite plutanim zatvaračem kroz koji ste provukli staklenu cev čiji se drugi slobodan kraj potapa u sud s vodom da bi mehurići vazduha nesmetano izlazili iz balona kroz vodu i da se vazduh ne vraća u zapušen balon.

3. Kako bi se fermentacija obavila optimalnom brzinom, balon čuvajte na temperaturi od oko 20 stepeni. Intenzivno vrenje traje 8-10 dana. Proces je dosta buran, a nastavlja se nakon ovog vremena još 8-10 nedelja, ovaj put tihom fermentacijom. Tad bi trebalo da se sadržaj nataložio i vino izbistrilo.

4. Tečnost procedite u staaklene flaše, zatvorite i čuvajte u hladnoj prostoriji. Ovo vino možete da čuvate i nekoliko godina i da ne izgubi na lekovitosti.

5. Koristi se protiv gripoznih stanja, kod bronhitisa i upale pluća.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: stvarukusa.rs