Pored pice, lazanje su jedno od omiljenih italijanskih jela koje su česte na našoj trpezi. U originalan recept idu kore od testa, a u ovoj malo drugačijoj verziji umesto kora se koristi kupus. Brzo se spremaju, a fantastičnog su ukusa, idelane za ručak ili večeru.
Sastojci:
- 1 srednja glavica kupusa
- 500 g mlevenog mesa
- 2 šargarepe
- 100 g pirinča
- 1 crni luk
- 1 jaje
- 30 g prezli
- so, biber
Za sos:
- 1 jaje
- 200 ml neutralne pavlake
- so, biber
Priprema:
Spustite ceo očišćen kupus u lonac sa kipućom vodom, svega 20 sekundi. Kada listovi postanu mekani i odvojeni, izvadite ih hvataljkama. U činiji pomešajte mleveno meso, pirinač, sitno naseckan luk, rendanu šargarepu, jaje, prezle, pa sve začinite po ukusu. Sve dobro sjedinite. Na dnu posude za pečenje poređajte sloj listova kupusa koji vire preko ivica posude. Stavite mleveno meso, potom poređajte sloj kupusa, pa stavite još jedan red mesa. Odozgo poređajte još jedan sloj kupusa. Zatvorite listove koji se preklapaju i dodajte još listova kupusa na vrh. U činiji umutiti jaje, dodati neutralnu pavlaku, začiniti po ukusu i dobro promešajte. Prelijte ovu mešavinu preko lazanje. Probodite lazanje viljuškom na par mesta. Pokrijte folijom i pecite na 170 C 40 minuta, a zatim skinite foliju i pecite nepokriveno na 200 još 20 minuta.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus