Za makarone sa sirom svi misle da dolaze iz Amerike, a zaprvo je ovaj recept zabeležen prvi put u italijanskom kuvaru u 14. veku. Zbog lakoće pripreme, ali i ukusa mnoge zemlje su dodavale sastojke i pravile svoju verziju jela. Makarone sa sirom postaju popularne nakon što ih je američki diplomata probao u Francuskoj. Toliko se oduševio da je tražio od svog kuvara, Džejmsa Hemingsa, da ih napravi. Hemings je poboljšao ovo jelo i učinio ga još popularnijim u celom svetu. Njegove makarone sa sirom poslužene su 1802. godine na državnoj večeri. Ako volite da ih jedete, probajte i makarone sa sirom i slaninom.
Sastojci:
- 500 g makarona
- 250 ml pavlake za kuvanje
- 600 ml bujona
- 200 g čedar sira (100 g medium i 100 g hard)
- 100 g mocarele
- 150 g ementalera
- 200 g dimljenog tvrdog sira
- 2 pune kašike krem sira
- 70 g putera
- 3-4 kašike kondenzovanog mleka
- 1 kašičica belog luka u prahu
- 1 kašičica dimljene paprike
- 2 kašike senfa
Recept za praznične makarone sa sirom:
Makarone skuvajte u bujonu u koji ste dodali 400 ml vode. U jednoj posudi pomešajte rendani čedar, gaudu i ementaler. Zatim sipajte pavlaku za kuvanje, kondenzovano mleko i senf. Dobro promešajte, pa posolite, pobiberite, pospite belim lukom i dimljenom paprikom. Sve to opet lepo promešajte. Makarone procedite i sipajte ih u vatrostalnu posudu, pa dodajte krem sir i puter i promešajte. Začinite po želji, pa prelijte umakom od sira i promešajte. Preko poređajte dimljeni sir, pa opet promešajte. Zatim pospite rendanom mocarelom, čedarom i ementalerom (50 g) i pokrijte alu folijom. Pecite makarone sa sirom u zagrejanoj rerni na 200°C oko 20 minuta, pa skinite foliju i pecite još 15 minuta.
Napomena: Sir možete da koristite po želji, ali čedar i dimljeni daju poseban šmek.
Pročitajte i ovo: Makarone sa sirom i tikvicom
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem