Mada svi misle da su makarone sa sirom američki recept, on je prvi put pronađen u italijanskom kuvaru i to u 14. veku. Nakon toga svaka zemlja je dodavala lični pečat ovom jelu, a makarone sa sirom su postale popularne i poznate kada je Tomas Džeferson otišao u Francusku kao diplomata. Tada je prvi put probao francuski recept za makarone sa sirom i toliko su mu se dopale da je zatražio od svog kuvara da mu napravi slično jelo. Mnogi istoričari veruju da upravo njegovom kuvaru, Džejmsu Hemingsu, treba da budemo zahvalni za poboljšanu verziju makarona sa sirom. Njegova verzija popularnog jela poslužena je 1802. godine na državnoj večeri. Mi predlažemo da isprobate i recept za zapečene makarone sa sirom i slaninom. 

Sastojci:

  • 200 g testenine
  • 4 kašike neslanog putera
  • 60 g brašna
  • 480 ml mleka
  • 75 g zrelog čedar sira 
  • 75 g gaude 
  • 75 g mocarele 
  • 50 g parmezana
  • 6 šniti slanine 
  • 2 kašike seckanog peršuna

Recept za makarone sa sirom i slaninom: 

Stavite makarone da se kuvaju, a za to vreme u tiganju istopite puter i dodajte brašno. Pržite i mešajte sve vreme, ne sme da izgori. Zatim sipajte mleko, pa mešajte dok se svi sastojci lepo ne sjedine. Sve vrste sira izrendajte, pa dodajte u smesu i lepo promešajte. Ostavite po jednu kašiku od svake vrste rendanog sira sa strane. Dodajte makarone u sos sa sirom, pa mešajte dok se svi sastojci ne sjedine. Pospite seckanom slaninom, kao i sirom koji ste ostavili sa strane i pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 15-20 minuta. Na kraju makarone sa sirom pospite seckanim peršunom. 

Pročitajte i ovo: Super trik za makarone sa sirom

BONUS VIDEO: 

Makarone sa sirom i trik sastojkom TikTok/ ismaelcocinillas

Izvor: StvarUkusa