Isprobajte zapečenu ziti pastu sa kobasicom, ujedno je jednostavno i gurmansko jelo. Ako volite dobar zalogaj isprobajte i mesni rolat sa seckanim orasima. Za brzu pripremu i ukusno, sočno jelo zapečena ziti pastasa kobasicom je pak pravi izbor! Evo kako se pravi!
Sastojci:
- 500 g ziti rezanci
- pola kg mlevene začinjene ili slatke kobasice
- 4 čena belog luka, mlevenog
- 1 konzerva paradajz pirea
- 1 kašičica soli
- 1½ kašičica šećera
- ¼ kašičice mlevenih pahuljica crvene paprike
- 1 šolja guste pavlake
- ⅓ šolje plus 3 kašike rendanog sira po izboru, podeljeno
- ⅓ šolje seckanog svežeg bosiljka, plus još za serviranje
- 250 g mocarela sira, iseckanog
Recept za zapečenu ziti pastu sa kobasicom:
Za zapečenu ziti pastu sa kobasicom stavite da provri veliki lonac slane vode. Kuvajte pastu prema uputstvima na pakovanju veoma al dente, oko 7 minuta. Ocedite i vratite pastu nazad u šerpu. Zagrejte rernu na 200 stepeni i postavite stalak za pećnicu u srednji položaj. Zagrejte veliki tiganj (po mogućstvu neprijanjajući) na srednje jakoj vatri. Izmrvite kobasicu u tiganj i kuvajte, lomeći drvenom kašikom, dok ne porumeni i tek prokuva, 5 do 6 minuta. Prebacite kuvanu kobasicu na tanjir šupljikavom kašikom. Ocedite sve osim 1 kašike masti iz tiganja i stavite na tihu vatru (ako nemate dovoljno masti u tiganju, dodajte kašiku maslinovog ulja). Dodajte beli luk i kuvajte, neprestano mešajući drvenom kašikom, dok ne omekša, oko 1 minut. Dodajte izgnječeni paradajz, so, šećer i ljuspice crvene paprike i dinstajte nepoklopljeno 10 minuta, kako bi zapečena pasta bila ukusna. Dodajte pavlaku, rendani sir, kuvanu kobasicu i bosiljak u tiganj; mešajte dok se ne sjedini. Pažljivo sipajte sadržaj tiganja u veliki lonac sa testeninom i lagano promešajte da se sjedini. Kašikom stavite polovinu smeše u posudu za pečenje. Pospite polovinom iseckane mocarele i polovinom preostalog sira. Na vrh stavite preostalu mešavinu testenine i pospite preostalom mocarelom i sirom. Prebacite u rernu i pecite, nepokriveno, dok se sir ne otopi i porumeni, 15 do 20 minuta. Pospite još bosiljka i poslužite zapečenu ziti pastu sa kobasicom.
Saznajte i KAKO DA NAPRAVITE DOMAĆE KOBASICE
BONUS VIDEO:
StvarUkusa/L.S.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus