Isprobajte zapečenu ziti pastu sa kobasicom, ujedno je jednostavno i gurmansko jelo. Ako volite dobar zalogaj isprobajte i mesni rolat sa seckanim orasima. Za brzu pripremu i ukusno, sočno jelo zapečena ziti pastasa kobasicom je pak pravi izbor! Evo kako se pravi!

Sastojci:

  • 500 g ziti rezanci
  • pola kg mlevene začinjene ili slatke kobasice
  • 4 čena belog luka, mlevenog
  • 1 konzerva paradajz pirea
  • 1 kašičica soli
  • 1½ kašičica šećera
  • ¼ kašičice mlevenih pahuljica crvene paprike
  • 1 šolja guste pavlake
  • ⅓ šolje plus 3 kašike rendanog sira po izboru, podeljeno
  • ⅓ šolje seckanog svežeg bosiljka, plus još za serviranje
  • 250 g mocarela sira, iseckanog

Recept za zapečenu ziti pastu sa kobasicom:

Za zapečenu ziti pastu sa kobasicom stavite da provri veliki lonac slane vode. Kuvajte pastu prema uputstvima na pakovanju veoma al dente, oko 7 minuta. Ocedite i vratite pastu nazad u šerpu. Zagrejte rernu na 200 stepeni i postavite stalak za pećnicu u srednji položaj. Zagrejte veliki tiganj (po mogućstvu neprijanjajući) na srednje jakoj vatri. Izmrvite kobasicu u tiganj i kuvajte, lomeći drvenom kašikom, dok ne porumeni i tek prokuva, 5 do 6 minuta. Prebacite kuvanu kobasicu na tanjir šupljikavom kašikom. Ocedite sve osim 1 kašike masti iz tiganja i stavite na tihu vatru (ako nemate dovoljno masti u tiganju, dodajte kašiku maslinovog ulja). Dodajte beli luk i kuvajte, neprestano mešajući drvenom kašikom, dok ne omekša, oko 1 minut. Dodajte izgnječeni paradajz, so, šećer i ljuspice crvene paprike i dinstajte nepoklopljeno 10 minuta, kako bi zapečena pasta bila ukusna. Dodajte pavlaku, rendani sir, kuvanu kobasicu i bosiljak u tiganj; mešajte dok se ne sjedini. Pažljivo sipajte sadržaj tiganja u veliki lonac sa testeninom i lagano promešajte da se sjedini. Kašikom stavite polovinu smeše u posudu za pečenje. Pospite polovinom iseckane mocarele i polovinom preostalog sira. Na vrh stavite preostalu mešavinu testenine i pospite preostalom mocarelom i sirom. Prebacite u rernu i pecite, nepokriveno, dok se sir ne otopi i porumeni, 15 do 20 minuta. Pospite još bosiljka i poslužite zapečenu ziti pastu sa kobasicom.

Saznajte i KAKO DA NAPRAVITE DOMAĆE KOBASICE

BONUS VIDEO:

Najveća tajna u spremanju sremske kobasice krije se u jednom sastojku! Kurir televizija

StvarUkusa/L.S.