Kremasta pastasa indijskim orasima i artičokama je drugačija, blagog ukusa i kalorična zbog indijskih oraha. Izmiksirani indijski orah pruža savršenu osnovu za kremaste veganske sosove, kao što je i ovaj super brzi recept za pastu. Možda ćete želeti da napravite i kremastu pileću pastu. Ukus je ovoj pasti obogaćen limunom i vinom, dok ljutinu daju biber i čili. Evo kako da napravite kremastu pastu sa indijskim orasima i artičokama!
Sastojci:
- 200 g neslanih indijskihoraha, grubo iseckanih
- 200 ml tek prokuvane vode
- 1 kašika maslinovog ulja
- 2 čena belog luka, sitno narezana
- ½ kašičice pahuljica ljute paprike, plus još za posluživanje
- 1 ljutika, sitno narezana
- 120 ml suvog belog vina
- 350 g testenine
- Sok od 1 limuna
- 2 kašike ljuspica nutritivnog kvasca
- 400 g srca od artičoke u vodi, oceđenih i isečenih na četvrtine
Recept za kremastu pastu sa indijskim orasima i artičokama
Pripremite indijski orah i prokuvajte testeninu
Za kremastu pastu sa indijskim orasima i artičokama prvo indijske orahe stavite u posudu otpornu na toplotu i prelijte tek provrelom vodom. Ostavite da se natapaju 15 minuta. U međuvremenu, zagrejte ulje u velikom tiganju na srednjoj vatri. Dodajte beli luk i ljuspice čilija, pa kuvajte 1 minut dok ne omekšaju. Umešajte luk i kuvajte oko 6 minuta dok ne poprimi zlatnu boju. Dodajte vino i mešajte dok se ne smanji na pola. Prokuvajte testeninu prema uputstvu na pakovanju. Rezervišite šolju vode za kuvanje.
Napravite sos
Stavite natopljene indijske orahe (uključujući vodu za natapanje) u blender sa limunovim sokom i ljuspicama kvasca, pa umutite dok ne postane glatko. Umešajte sos u mešavinu ljutike, a zatim dodajte oceđenu testeninu sa dosta rezervisane vode za kuvanje da biste je sjedinili u glatki sos.
Dodajte artičoke i servirajte
Umešajte artičoke dok se ne zagreju. Podeliti po činijama i začiniti mlevenjem crnog bibera i još malo pahuljica čilija. Uživajte u kremastoj pasti sa indijskim orasima i artičokama!
Pročitajte kako se prave makarone sa belim mesom i paprikom u sosu od pavlake
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem